Ne treba čuditi da nakon bezbrojnih napada, verbalnih i drugih, Milorada Dodika na Bosnu i Hercegovinu neki njeni građani vjeruju da će možda doći vrijeme kada će je trebati braniti od njega, navode

Amabasada SAD-a u BiH oglasila se povodom hajke koja je nastala nakon izjave reisa IZ u BiH Huseina ef. Kavazovića koja se tiče odbrane države Bosne i Hercegovine oružjem ukoliko njene institucije padnu.

Iz Ambasade poručuju da je “razočaravajuće kada bilo koji vjerski vođa implicira ili prijeti nasiljem kao rješenjem za probleme BiH”, ali i da je reis Kavazović u pravu što se tiče pokušaja podrivanja institucija Bosne i Hercegovine jer “oni dolaze iznutra od strane političkih lidera, poput Milorada Dodika, koji često napada državu riječima i djelima, često dovodeći u pitanje i samu BiH”.

Detaljno saopćenje Amabasade prenosimo u nastavku:

– Dobili smo nekoliko novinarskih upita u vezi s razmjenom, za koju vjerujemo da opravdava nešto više od nekoliko rečenica u odgovoru.

Počnimo s prvim dijelom Reisovog zapažanja da su u toku pokušaji podrivanja institucija Bosne i Hercegovine. On je u pravu. Ovi napadi dolaze iznutra od strane političkih lidera, poput Milorada Dodika, koji često napada državu riječima i djelima, često dovodeći u pitanje i samu BiH. Nedavno je BiH označio kao “muslimansku laž”. Redovno implicira da će odvojiti Republiku Srpsku od BiH. Jesu li njegove riječi besmislene? Zar njegovi slušaoci ne bi trebali da ga shvate ozbiljno? Ako je tako, možda bi trebao tako reći, a oni će ga od sada isključiti. Ako ne, onda ne treba čuditi da nakon bezbrojnih napada, verbalnih i drugih, Milorada Dodika na Bosnu i Hercegovinu neki njeni građani vjeruju da će možda doći vrijeme kada će je trebati braniti od njega.

Oslobođenje