U jučerašnjem Otvorenom studiju Hayat TV-a, ugostili smo i Nihada Aličkovića, predstavnika ‘AntiDayton’ pokreta.

Govorili smo i o stanju u Nogometnom Savezu, lošoj atmosferi kako među igračima, ali i navijačima, Vici Zeljkoviću, te o tome – kome i zašto smeta zastava sa ljiljanima.

Aličković je istakao da se politika umiješala u sport, te smatra da je to jedan od glavnih razloga loše atmosfere u Savezu i reprezentaciji.

Imate situaciju gdje Predsjednik Saveza ne smatra državu državom, niti smatra postojanje Bosne i Hercegovine državom. Najavio sam davno da će se desiti ovo, ako na čelo Saveza dođe osoba poput Vice Zeljkovića. Da će između ostalog doći i do zabrane zastave sa ljiljanima što sad imamo na djelu. Ne smijemo bojkotovati utakmice, to je ono što oni traže, žele, a mi im takve želje ne smijemo ostvariti – naglasio je Aličković.

Dodao je da se na utakmice ne ide ni zbog Vice, ni zbog nekih ljudi u Savezu, nego zbog igrača, reprezentacije i države i to tako treba da ostane.

Mi smo se oglušili na naredbe da je zabranjeno unijeti bilo kakve zastave na stadion. Niko nikad i nigdje neće zabraniti zastavu sa ljiljanima na tribini Bosne i Hercegovine. To neka bude svima jasno svima u Savezu. To nije zbog korone, tu postoje drugi razlozi bez obzira koliko se Čerkez pravdao da to nije rekao, rekao je. Mi smo jučer okačili deset zastava na tribinu. Ako već zastave, pištaljke raspiruju virus, da li svi trebamo napustiti tribinu u slučaju vjetra, šta ćemo sa linijskim sudijama koji mašu zastavicom – pita se Aličković.

(Mehmed Sultanović) hayat