PITANJE: Selam alejkum! Na koji način djeca najčešće bivaju pogođena urokom?ODGOVOR: Alejkumus-selam! Da, djeca su, nažalost, veoma česta meta urokljivih očiju i to iz više razloga:

1) Nepoznavanje opasnosti od uroka i nepoznavanje zaštite od istog,
2) Izlazak djece pred razne goste bez zaštite,
3) Ostavljanje djece na ulici da se igraju bez zaštite,
4) Odlazak djece u školu bez zaštite,
5) Roditelji koji ne znaju da blagoslove svoje dijete kad nešto dobro uradi ili su lijepi i sl.
6) Razni javni nastupi djece bez zaštite.

Kad kažem bez zaštite, onda mislim da se djeci ne uči jutarnji i večernji zikr. Zato, u svakoj navedenoj situaciji, potrudite se da su vam djeca pod zaštitom jutarnjeg i večernjeg zikra, uz Allahovu pomoć. Allah najbolje zna!

PITANJE: Selam alejkum! Imam osjećaj da mi je dijete pogodio urok, čitala sam i vidim da ima te simptome. Pošto je djetetu osam godina, zanima me da li se djeca mogu voditi kod ovih što liječe Kur’anom? Hvala vam i da vas Allah nagradi!ODGOVOR: Alejkumus-selam! Da, manja djeca, ustvari bez obzira na dob i uzrast, mogu da se odvedu kod liječnika Kur’anom i da se djetetu prouči rukja. Ali, moj vam je savjet da dijete ne vodite nikome. Zašto? Osnova kod liječenja Kur’anom jeste iskrenost i čistoća nijeta, a ja vas pitam: da li bilo koji liječnik Kur’anom, bez obzira na iskustvo, može da ima jači i čišći nijet od majke? Svakako da ne može.Zato, lijepo uzmite svoje dijete, stavite svoju ruku na njegovu glavu te sa nijetom u srcu, nijetom izlječenja od uroka, proučite:

1) El-Fatihu, prvih pet ajeta sure El-Bekara, Ajetul-kursijju, zadnja dva ajeta sure El-Bekara, po tri puta sure El-Ihlas, El-Felek i En-Nas, zatim dove 1) Bismillahi erkike, Allahu ješfike, min kulli da’in ju’zike ve min kulli nefsin ev ‘ajnin hasidin, Allahu ješfike (uči se sedam puta);2) Bismillahi jubrike, min kulli da’in ju’zike, ve min šerri hasidin iza hased, ve min šeri kulli zi ‘ajnin (uči se sedam puta);3) Allahumme rabben-nasi ezhibil be’se vešfi enteš-Šafi la šifa’e illa šifa’uke, šifa’en la jugadiru sekamen (uči se sedam puta);4) E‘uzu bi kelimatillahit-tammeh min kulli šejtanin ve hammeh ve min kulli ‘ajnin lammeh (uči se tri puta).Puhnite u dijete, a iste ajete, sure i dove, naučite na vodu pa s tom vodom dijete okupajte i bit će bolje, uz Allahovu pomoć.

Odgovorio: Ebu Bilal
Izvor: NUM
Obrada (naslov): Menhedž