Nadin je sama odlučila napisati pismo predsjedniku Erdoganu. Na takav korak ponukao je slučaj koji se dogodio u jeku korona krize, kada je turska država poslala avion u Švedsku po jednog svog državljanina koji je bio zaražen. Takva gesta jako je se dojmila, pa je komentirala riječima: ‘Mama, kako mi nemamo ovakvog predsjednika’, kazala nam je Amina Smajlović.

Pismo koje je Nadin napisala predsjedniku Eroganu prenosimo u cijelosti:

„Ja se zovem Nadin Smajlović i imam 13 godina. Razboljela sam se u oktobru 2019. godine. U mojoj zemlji nisu mogli da mi urade potrebnu dijagnostiku i moja mama i babo su mu odveli u Tursku. Bila sam u tri bolnice i na kraju sam hospitalizirano u Memorijal hospital Ataşehiru i bila sam tamo od 5. 10 do 29. 10. 2019 godine. Ustanovili su mi rijetko oboljenje na jetri. Imam tri dijagnoze na jetri. Autoimuni hepatitis, ciroza jetre i tuberkuloza jetre. Bila sam prvi slučaj i specifičan. Ali sve sam mašallah dobro podnijela jer kod vas su ljekari i bolnice prelijepe i doktori su divni. Liječim se i u Verem Savasu radi tuberkuloze jer mi je ta ustanova uključila tuberkulostatike.

Kada sam počela uzimati, ustvari piti terapiju, meni su nakon dva dana krvni nalazi bili dobri. Vratila sam se u Sarajevo 29. 10. 2019 kada je vas država slavila Dan državnosti. Bila sam toliko tužna što idem jer je Turska najljepša zemlja na svijetu, ali sam poželjela i svog brata i sestru u Sarajevu pa mi je bilo drago drago da se opet sa njima zagrlim, poljubim jer sam jako poželjela svoje. Sa takvom teško, dijagnozom i velikom terapijom moji roditelji su se javili na pedijatriju KCUS-a Sarajevo da mi pomognu u daljem liječenju i da nabave tuberkulostatike koje mi je prepisao Verem Svas.

Ljekari su pogledali i konsultovati se i kazali mojim roditeljima da nemaju te lijekove i da nemaju doktora koji bi me liječio. Kazali su da je najbolje da ja nastavim liječenje u Turskoj, ali da to treba da potpiše prof. Izetbegović. Ona to nije htjela, ni šef Pedijatrijske klinike nije htio potpisati jer nisu mogli da prihvate tu činjenicu da ne znaju. Prof. Izetbegović je natjerala 10 ljekara da potpišu da neće da me liječe i sve uposlenike okupila u KCUS Sarajevo i javno kazala da ‘OVO DIJETE NEĆE NIKO LIJEČITI’.
Ja i moja majka smo odmah otputovale za Tursku da ja nastavim sa terapijom. Znači, 12. 11. 2019 ponovo smo bile Turskoj jer nisam imala lijekove za tuberkulozu. Da vam sada ne dužim kakav je to horor za mene bio i kroz kakvo smo iskušenje Božije prošli, ali sada sam hvala Bogu dobro. Kada sam gledala na TV-u Vas predsjedniče kako ste poslali avion u Švedsku za vašeg državljanin za vrijeme pandemije covid-19, sve sam plakala i svojim roditeljima govorila ovako se brine za svoje ljude i svoju državu. Da vas dragi Allah dž.š. nagradi svakim hairom. Ja ako Bog da dolazim ponovo u Tursku 24. 6. 2020. godine. Moram raditi biopsiju jetre. Toliko se radujem što ću opet vidjeti Vašu prelijepu zemlju Tursku.

Svi moji vršnjaci voljeli bi upoznati glumce, pjevače, fudbalere, a ja imam samo jednu želju da upoznam Vas predsjedniče Erdogan. Ja sam tako zovoljela Vašu zemlju i Vas. Jer uz Božiju pomoć i pomoć Vaših ljekara ja sam danas živa i mogu se nadati svom ozdravljenju i životu. Vi ste za mene posebna ličnosti i da vas dragi Allah dž.š. poživi i podari vam svaki hair. Sellam i nadam se da će mi Uzvišeni uslišiti moju želju da vas upoznam. Voli vas Nadin iz Sarajeva“.

Majka Nadin Smajlović Amina na kraju nam je rekla kako se nada da će jednog dana u BiH biti usvojen Nadin zakon kojim će svakom djetetu u našoj zemlji biti zagarantirano liječenje.

www.face.ba