Elvir Salčinović je najmlađa žrtva genocida koja će biti ukopana na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari. U trenutku smrti imao je samo 15 godina.

Ubijen je na području Baljkovice, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani iz masovne grobnice Liplje kod Zvornika 2001. godine.

Iako je identifikovan još 2011. godine, njegova porodica sve do ove godine nije smogla snage da ukopa Elvira. On će konačan smiraj naći uz svoga oca Turabiju i brata Almira, koji su u Potočarima ukopani 2003. odnosno 2011. godine. Traže se i posmrtni ostaci brata Senada.

O Elviru za Anadoliju je pričao njegov dajdža Abaz Jusufović. I Abaz je u julu 1995. godine preživio “put smrti”. Preko šume je do slobodne teritorije pješačio 42 dana.

“Kada je Srebrenica pala, preko šume sam krenuo sa sinom, jedinim kojeg sam imao. Imao je 17 godina. Njega sam ukopao. Rastali smo se na Buljimu. Ja sam išao naprijed, on je išao iza nas, izgubio sam ga. Tražio sam ga, ali nisam ga našao. Posmrtne ostatke sina sam pronašao u masovnoj grobnici u Liplju. Samo dvije kosti. Ja sam prešao 42. dan u Kladanj“, navodi Abaz.

Kako je kazao, na putu do slobodne teritorije nailazili su na razne zasjede, pucanje, mrtve, ranjene…Međutim, on je vjerovao da će preživjeti.

“Na ulazu u Kladanj poginulo je 17 dječaka, od 1977. do 1980. godišta”, prisjetio se Abaz.

Došao je u Potočare da danas dočeka posmrtne ostatke Elvira. On je tu da ga isprati jer mu je ubijena malte ne cijela porodica.

“Nađen je u Liplju, nije kompletno tijelo. Odlučili smo da ga ukopamo jer ne znam da li je iko ikada našao cijelo tijelo os svojih koji su ubijeni. Bio je dijete od 15 godina, društven. Od moje sestre je nestao muž Turabija, sinovi Almir, Senad i Elvir. Senad nije pronađen. Sestra je ubijena u Srebreniku. Cijela porodica je ubijena, ostao je samo još jedan brat“, naglašava Abaz.

U mezarju Memorijalnog centra u Potočarima ove godine bit će ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine nad stanovnicima “zaštićene zone UN-a” u Srebrenici.

Među žrtvama koje će biti ukopane ove godine, bit će i četiri maloljetnika. Osim Elvira, bit će ukopana i dva 16-godišnjaka, Mustafa Mekanić i Esed Klempić. Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani tokom 2001. godine na različitim lokacijama, na području Glogove i Kamenice. I oni su identifikovani u ranijim godinama – 2008, odnosno 2013, međutim tek smo sada dobili saglasnost za njihov ukop.

Još jedan maloljetnik će naći konačan smiraj, a radi se o Semiru Đoziću. Imao je 17 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine.

Nezir Muminović je najstarija žrtva genocida u Srebrenici koja će biti ukopana ove godine. Imao je 65 godina u trenutku kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su na području Kamenice 2007. godine.

Ove godine će biti ukopani i otac i sin – Vejsil i Hasib Mujanović.

Svake godine, nakon kolektivne dženaze žrtava genocida u Srebrenici 1995, u Potočarima uslijede i reeskhumacije ranije ukopanih žrtava radi pridodavanja naknadno pronađenih posmrtnih ostataka.

Ove godine će se otvoriti 71 mezar. U prostorijama Podrinje identifikacionog projekta se nalazi još oko 400 posmrtnih ostataka koji također čekaju na proces reekshumacije i reasocijacije.

senzor.ba