Kada se govori o bracnim obavezama i pravima ,uglavnom se misli na supruge i traži da one izvrše svoje obaveze,dok su rijetka obracanja muškarcima kako bismo saznali prava koja imaju njihove supruge.Povodeci se za hadisom Allahova Poslanika s.a.v.s.:”Najbolji medu vama su oni koji su najbolji prema svojoj porodici, a ja sam najbolji prema svojoj”, predocavamo bracnim drugovima muslimanima neke savjete koji ce im pomoci da ostvare ovo dobro i da se oživotvori Allahova naredba”Sa njima (ženama) lijepo postupajte (živite).”(En-Nisa 19.)

1. Bogobojaznost u svakom pogledu, a posebno u ophodjenju sa porodicom.2. Stalno podsjecanje na to da je lijepo ophodjenje sa porodicom nacin da se približiš Uzvišenom Allahu.3.Medjusobno potpomaganje sa suprugom u pokornosti Allahu dž. š.; da muž podstice suprugu da ucestvuje sa njim u da’vi, kako bi na tom putu žrtvovala neka svoja prava4. Okititi se nekim istinski dobrim svojstvima kao što su: istinoljubivost, povjerljivost, lijepo ophodjenje i podnošenje (prihvatanje) odgovornosti… 5.Istinsko razumijevanje skrbništva kroz lijepo ophodjenje, prihvatanje odgovornosti, pažnje, nježnosti, a ne kao vladavinu i totalnu dominaciju.6.cuvanje suprugine tajne (bracne tajne).7.Ljubomora je pohvalna bez lošeg mišljenja i istraživanja negativnosti.8.Odvoji dio vremena da sjedneš sa svojom suprugom radi razgovora, razonode, šale, zabave, bez obzira koliko bio zaposlen.9. Dozivaj je najdražim joj imenima, razgovaraj sa njom nježno i prijatno.10.Otkrivaj joj ono što ti se kod nje svidja, hvali njenu ljepotu i skladnost prilikom spravljanja hrane kao i u svakoj drugoj prilici.

11.Ne propusti priliku da je ljupko pogledaš, osobito u nekim prilikama.12.Postupaj sa njom uvijek blago i nježno, a svoje zahtjeve formuliši kao prijedloge, a ne kao naredbe.13.Ne smatraj da je napuštanje dostojanstva jedna vrsta zabave jer ce to prouzrokovati formiranje ružnih osjecaja.14.Razgovaraj sa suprugom o svojim željama i planovima, traži njeno mišljenje i prihvati ga, te saobracaj sa njom kao sa svojom životnom saputnicom.15.Ukaži joj puno povjerenje i povjeri joj tajne.16.Pohvali je i cijeni sve što ucini za tebe, bez obzira koliko malo bilo, pa iako si na to vec navikao.17. Obrati posebnu pažnju na njen život, njenu licnost i daj joj do znanja da je ona u središtu tvoje pažnje, a ne na margini tvojih misli.18. Ne propusti priliku da joj se pridružiš u šetnji ili izletu.19. Izvini joj se kada budeš ubijedjen da si pogriješio, kako bi tvoje izvinjenje bilo u duhu razumijevanja a ne jadanja.20. Uljepšaj se svojoj ženi kao što se ona uljepšava tebi.

21. Budi na njenoj strani sa naklonošcu i milošcu, pogotovu kada ima zdravstvenih problema.22. Ne zaboravi ono što traži da doneseš iz grada, bez obzira koliko to bilo neznatno.23. Budi blag u razgovoru i raspravi sa njom, prikloni se ispravnom mišljenju makar se sukobljavalo sa tvojim mišljenjem.24. Stalno sa njom kontaktiraj (telefonom) kada si odsutan, na putu.25. Uputi joj osmijeh pun ljubavi, osjecaj velikodušnosti prilikom susreta sa njom nakon odsustva.26. Osmjehni se kada ulaziš u kucu, a ne mrgodi se, s tim što ceš svoj dolazak najaviti zvonom ili telefonom. Izlivom ljubavi i naklonosti i širi atmosferu ushicenja i radosti u kuci.27. Voditi racuna o njenim duševnim i tjelesnim stanjima u vrijeme hajza, trudnoce, nakon racanja; prema njoj se odnositi blago i sa osjecanjem, uz strpljivost.28. Nemoj zanemariti cinjenicu da je pokatkad spopadnu osjecaji bola i tjeskobe, nego nastoj da što prije saznaš uzroke i probaj da to prevladaš ljubavlju i iskrenim nijjetom.29. Postupaj mudro i s umijecem u situacijama kada su žena i majka zajedno, tako da budeš faktor njihovog zbližavanja, a ne obrnuto.30. Ne kritikuj ženu, osobito pred drugim, vec upotri***** blagost da bi došao do onoga što želiš.

31. Ne kritikuj njen način pripremanja jela i uredjenja stana i nemoj je porediti sa nekom drugom (svojom majkom, svojom sestrom, suprugom prijatelja i ostalim ženama).32. Poštuj punca i punicu i smatraj ih za svoje roditelje.33. Obrati pažnju na njenu porodicu, njene prijateljice i svima im cast ukaži.34. Proucavaj medjusobne probleme, ali razumno i mudro, oprezno i promišljeno.35. Nastoj da se vaši problemi uvijek potražiš savjet,onda to cini u najvecoj nuždi. Ne žali se nikom na nju, pa ni njenoj porodici.36. Nemoj se uplitati roditeljima, puncu i punici u bracne probleme, jer oni su neobicno pristrasni prema sinu ili kcerki i probaj da se medju vas ulazi sa ljubavlju i samilosno.37. Izbjegavaj emocije, srdžbu za najsitnije stvari, a emocije uskladi sa datom situacijom, tako da budu pomoc, a ne obrnuto.38. Uvažavaj suprugin poredak stvari u kuci i uskladi prema tome svoje zahtjeve (da ne primaš goste kada ona cisti ili sredjuje kucu).39. Traži da joj pomogneš u njenim obavezama ako ti to vrijeme dozvoljava, bez obzira o kakvoj se vrsti pomoci radilo: da sjedneš sa djecom, zabavljaš ih, ili joj pomogneš u teškim poslovima, kupovini, popravci, nošenju tereta, kao što je namještaj itd.40. Kada dodju gosti tvojoj supruzi, nastoj, skladno svojim mogucnostima, da joj pomogneš u posluživanju, tako da joj daš više prilike da sjedne sa gostima.

Sa arapskog preveo:Hfz. Mustafa Efendic Portal Svjetlo Dunjaluka