Jedan čovjek iz Benu Israila bio je grešnik i toliko loš čovjek da se cijelo društvo okrenulo protiv njega i protjerali su ga iz grada. Sada je bio sam, bez hrane, bez opskrbe, bez ikoga ko bi ga pazio i njegovao u slučaju bolesti. Nakon izvjesnog vremena ovaj je čovjek umro, a Allah, subhanehu ve te‘ala, poslao je objavu poslaniku tog vremena u kojoj mu je rekao: “Umro je jedan od evlija, Mojih voljenih, bliskih prijatelja, pa idi i okupaj ga, ogasuli ga i klanjaj mu dženazu, i idi i objavi u selu da će biti oprošteno svakome ko mu klanja dženazu.” Čuvši to, ljudi su se okupili i otišli klanjati dženazu tom čovjeku. Kad su došli i skoro počeli klanjati, shvatili su da je to isti čovjek kojeg su protjerali iz grada.

Tada se poslanik okrenuo i obratio se Allahu: “O Allahu, kako je ovo moguće? Kako je ovo moguće?” Allah, azze ve dželle, odgovori: “Bio je sam, ponižen i osjetio je svu svoju beznačajnost, nije imao ni prijatelja ni rođaka, i kako je postajao slabiji i slabiji, nije se mogao obratiti nikome drugome, nije bilo nikoga, nikakvih vrata na koja bi pokucao, nikoga drugog da zatraži pomoć, nikoga drugog da potraži utočište, i u tom trenutku duboke slabosti i očaja, okrenuo se Meni i rekao: ‘O Allahu, kad bih znao da bi se Tvoja veličina povećala time što me kažnjavaš i da bi se Tvoja veličina umanjila zbog oprosta kojim bi me obasuo, ne bih tražio da mi oprostiš. Ali, o Allahu, znam da se Tvoja veličina neće umanjiti ako mi oprostiš i da se Tvoja veličina neće povećati ako me kazniš! Allahu, nemam se kome drugom okrenuti, nijednu drugu nadu osim Tebe, nemam skloništa osim Tebe, nijedan pravac da se okrenem osim Tebi, pa mi oprosti…’”, i u ovom je stanju ovaj čovjek preselio.
Znate li šta je Allah, azze ve dželle, rekao? Allah, azze ve dželle, rekao je Svome poslaniku da je njegovo pokajanje bilo toliko veliko da bi oprostio cijelom čovječanstvu da je ovaj čovjek zatražio oprost za njega: “Kunem se Svojom moći i veličinom, oprostio bih cijelom čovječanstvu!” Ovo je Allah, Milostivi, Samilosni!

Skinuto sa video klipa “Bio je odbačen od sviju” – obrada Ummet media,
Za NUM pripremio Admir Ćomić