Jednom je jedan dječak krenuo u mejtaf. Sa Kur’anom pod rukom na putu ga, pored trgovine, trefio stari dido/dedo. Iako je taj dido bio prilično siromašan, plaho mu bi drago vidjeti dječačića sa Kur’anom pod rukom, pa ga pozva u trgovinu i kupi mu kesu medenjaka. Pomilova ga po glavi i reče da mu je to zato što ide u mejtaf i uči o svojoj vjeri…Prošlo je od toga lijepo vremena, ali mali dječak nije zaboravio na didu koji mu je kupio kesu medenjaka – samo zato što ide u mejtaf. Umro je dobri dido, a ovaj dječak, sada već čovjek, poželio mu se nekako odužiti. Znao je da je taj dido čitav svoj život bio fini musliman koji je klanjao i čuvao svoj din kol’ko je bio znao, mogao i umio. Znao je i da je umro, a da nije obavio hadž, jer to nije bio kadar. Odlučio je obaviti za njega bedel-hadž i sevape tog hadža njemu pokloniti. Uradio je to, nikom ne govoreći, a kad se vratio sa hadža, otišao je njegovim sinovima tek da im kaže kako im je rahmetli baabo, ako Bog da, hadžija.Kada im je to saopštio, mislili su da se s njima šali i da istinu ne zbori, ali im je on onda ispričao svoje sjećanje na dedinu kesu medenjaka koju mu on, eto, nije zaboravio.

* P.S: Taj dječak je sada jedan od najučenijih alima naše domovine, prof.dr. Šukrija Ramić. Ovu priču, koja se desila u dzematu Jezerski-Dijelovi, lično je napisao prije nekoliko godina u našem “Preporodu”, a ja je prepričah tek da se podsjetimo da nikad ne znamo kada i gdje ćemo plodove svog dobrog djela ‘ubrati’!!!

• Selam!
Posto mi se na profilu javio imam dzemata sa detaljnom potvrdom istinitosti price, prenosim nj. komentar:
“Bio sam svjedokom uručivanja šehade za obavljen hadzdz…
Dr.Šukrija je sinu od r. Muharema, Eminu Durakovicu urucio u dzamiji ovaj poklon…. Lijepa gesta naseg alima da se hadzdzom oduzi starom dedi… A i gesta rahmetli Muharema (starog dede iz price) koji je skromnim znakom paznje stimilisao tek malo dijete, usamljeno i redovno u mektebu, da uci i zdraga srca mekteb pohadja….
Tako od zdravog zrna izraste i zdrava stabljika koja ce davati zdrave plodove, svima ukusne i korisne….
Mislim da je Muharem jedan u nizu, koji je ucestvovao u misiji da se zrno sacuva zdravim…
Rezultat je poznat sad vec svima 😉
Da Allah nagradi i pomogne svakog ko za naukom traga i ide kao i one koji u tome pomazu i stimulisu…”
P.S: Zahvaljujem na autenticnom ‘prenosu’ price i uvazavanju krajiskog pojmovnog instrumentarija:)

(Senad Omic) religis