Iako beskrajno tužan, 5. maja ove godine ponovo sam povjerovao da stvari u mojoj zemlji ipak kreću nekim normalnim putem.
Da ovima što mi tu moju zemlju vode konačno počinje dolaziti iz prkna u glavu. I da su ukopčali u kakav su nas ambis bez dna svojim političkim skotovanjem skotrljali.
Tog dana je moja država proglasila dan žalosti, zbog ubistva osmoro djece i radnika u beogradskoj osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“, koje je počinio njen maloljetni učenik.
Al’ ne lipši magarče do zelene trave! A i ja opet ispadoh naivni Bosanac i Hercegovac, koji vazda u svojim najboljim ljudskim namjerama smetne da vuk dlaku mijenja, ali ćud nikad!
Od 1992. do 1995. godine U SREBRENICI JE UBIJENO „SAMO“ 826 DJECE! Najmlađa žrtva srebreničkog genocida je beba Fatima, koju su zločinci ubili u noći u kojoj se i rodila, sa 12. na 13. juli 1995. godine, a ime joj je nadjenuto tek nakon što su njene kosti identificirane 2012. godine.
Evo, da ne računam odrasle, stare i nemoćne, već „samo“ ovih 826 nevinih dječijih duša, vama fašistima iz Vijeća ministara BiH, koji ste danas glasali protiv odluke da se povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici proglasi Dan žalosti 11. jula! Vama, političkim čmaroljupcima, koji ste i povodom tragedije u školi „Vladislav Ribnikar“ izglasali dan žalosti, samo da biste se ulizali Vučiću i vladajućoj strukturi u Srbiji, u kojoj državi ne biste bili ni čobani, da joj kojim slučajem pripojite entitet iz kojeg dolazite. Jer vi ćete u Srbiji uvijek biti rođaci sa sela iz Bosne, kojih se stide na čelu s Miloradom Dodikom – vašim bikom predvodnikom! Žali Bože što ga ne stvori u obliku bika pa da oranice ove plodne zemlje od njega vide kakve koristi, jer bi bio bolji i korisniji kao bik, nego što je čovjek!
Izglasali vi ili ne, 11. jula ove godine bit će dan žalosti i sjećanja na srebrenički genocid. Ne zato što mi, normalni ljudi ove zemlje i regiona, koliko nas je ovdje preostalo, želimo nekome prkositi, nego zato što ne želimo da se Srebrenica, Prijedor, Foča, Žepa i nijedan protekli rat IKADA IKOME PONOVI – ni vašim potomcima, uhljupi koji ste danas u Vijeću ministara glasali protiv.
Iako vi lažete i svoju djecu i svoj narod!

Ivan Petrović