Kao da sam se po drugi put rodila: Fatjona(23) rođena katolkinja prihvatila Islam i postala muslimanka u svetom mjesecu Ramazanu.

Novinar: Syzana Hajradini, T7

Dovoljno je vjera i uvjerenje da nanovo rođena vjernica prepozna da je Allah jedini stvoritelj i Muhamed njegov poslanik, te prihvati islam.

Ovakva izjava u Velikoj gradskoj džamiji u Prištini pred glavnim imamom ove džamije Bahri Sejdiuom prihvati kao svjedočanstvo, da Fatjona Ljeka od rođene katolkinje postane muslimanka prihvatanjem Islama.

“Svjedočim i izjavljujem da nema drugog Boga osim Uzvišenog Allaha i da je Muhamed njegov rob i Božiji Poslanik”, rekao je imam Bahri Sejdiu pred djevojkom(23) prilikom prihvatanja islama.

Mlade djevojke poput Fatjone u ovom slučaju prihvataju islam iz mnogo ličnih i duhovnih razloga. Neke zato što osjećaju poseban poziv od Boga da učine tako nešto, neki od njih i iz ličnih razloga identiteta.

Imam Velike džamije u Prištini, Bahri Sejdiu, kaže da je jedan od uslova za prihavatanje islama uvjerenje bez napetanja.

Često se kao razlozi za prihvatanje Islama navode i teološka i vjerska objašnjenja, ali za Fatjonu(23) kaže da su upravo duhovni i lični razlozi donijeli ovu odluku.

„Puno sam učila i istraživala i svaki put kada sam proučavala Islam, to je kod mene izazivalo veliko interesovanje sve do trenutka kada sam duhovno osjetila da sam spremna da preuzmem ovu odgovornost, zatim kada sam osjetila da sam spremna i da želim. prihvatiti, tražila sam informacije dokle god mogu, onda su me uputili ovamo u veliku džamiju, upoznala sam imama i, kao što vidite, ispunila tražene običaje”, rekla je Fatjona Ljeka.

„Da rođena sam po drugi put, odnosno duhovno sam smirenija, duhovno sam kompletnija”, dodala je između ostalog.

Ni ova odluka joj nije došla iznenada, budući da je, dok je praktikovala katolicizam, postila tokom svetom mjeseca Ramazana.

Hvala ko podijeli!

haberhana