Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS-a, MUP-a Unsko-sanskog kantona i Policije Brčko distrikta, od ranih jutarnjih sati , provode operativnu akciju kodnog naziva “PEČAT” u okviru koje je uhapšeno devet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo “udruživanje radi činjenja krivičnih djela” iz člana 340. KZ FBiH, u vezi sa krivičnim djelom “krivotvorenje isprave” iz člana 373. KZ FBiH, stav (2) a u vezi sa članom 31. KZ FBiH “saučesništvo”, potvrđeno je iz SIPA-e.

– Prilikom realizacije operativne akcije izvršeni su pretresi na osam lokacija na području Velike Kladuše, Cazina, Bužima, Bosanskog Novog, Bosanske Dubice, Prijedora, Banje Luke, i Brčko distrikta BiH, i do sada je privremeno oduzeto više mobilnih telefona sa SIM karticama, laptop, diploma o završenom školovanju, svjedočanstava o završenim razredima srednje stručne spreme i druga dokumentacija za koju se sumnja da je krivotvorena, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku – saopćeno je iz SIPA-e.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode će u zakonskom roku biti predata u dalju nadležnost Tužilaštvu Unsko-sanskog kantona, uz čiju su koordinaciju navedene aktivnosti izvedene.

krupljani.ba