Sve je manje ljudi koji se bave domaćom proizvodnjom hrane. Mnogi su od toga odustali. Ali ne i Munib, koji živi nadomak Sarajeva. Bavi se proizvodnjom mlijeka, a to mlijeko nosi na kućnu adresu. I to vjerovali ili ne, motokultivatorom.

Na hiljadu metara nadmorske visine, šest kilometara udaljen od centra Sarajeva živi Munib sa suprugom. Ima pet krava i jedan motokultivator koji služi za dostavu mlijeka. Prije 27 godina se počeo baviti ovim poslom.

“Kupio sam prvo tele, na Hreši gore na pijaci kada je bila i to ti je kao mačak u vreći, da li će ili neće početi jesti. Prvo telenje je bilo jedno tele, kasnije se pet puta obliznila. Od tih pet puta ja sam kupio ovaj kultivator.Tri i po godine sam šparo. Taman malo ušparaš, onda treba djeci za ekskurzija, treba ovo, treba ono”, priča Munib za Unu.

Korak po korak i Munib je danas registrovani proizvođač mlijeka koji ima sve papire kao i potvrde o ispravnosti mlijeka. Ima svoje stalne mušterije i svako drugi dan dostavlja mlijeko po cijelom gradu.Ispričao nam je kako izgleda njegov radni dan.

“Popije se kafa na brzinu, onda se da kravama da jedu. Žena pomuze, ručno se muze.Onda izlijem mlijeko u flaše, pripremim. Djelimično ste sad vidjeli, ubacim u prikolicu.Onda idem redom, od kuće do kuće, pred vrata ostavim flašu mlijeka i oni meni mjesečno plaćaju”, kaže Munib.

Munib je 2002 godine kupio motokultivator i sa njim je prešao oko sto hiljada kilometara. Kako kaže, za njega nema prepreke, mlijeko uvijek stigne na vrijeme do mušterija.

pressmediabih