Duška Jurišić, zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, boravila je u Kozarcu kod Prijedora kako bi pružila podršku imamu Amiru Mahiću i povratnicima. O svome iskustvu pričala je u Pressingu.

Ako RS dobije novi Zakon o kleveti da li će Dodik moći tužiti ako se u emisiji, npr. u Pressingu, kaže nešto što se njemu ne sviđa?

Ne samo on. Još gora je situacija ako tuže njegov sin ili kćerka, kazna je do 120.000 maraka. Posebno je kazna ako je to iznešeno u ovakoj emisiji, koja se gleda regionalno

Optimista ste da ovo neće biti uvod u medijski mrak?

Mi dugo živimo u sferi kontrolisanih medija. Moramo se pogledati u ogledalo. Malo se i mi trebamo preispitati, koliko je zaista nezavisnih medijah, koliko vodimo računa o profesionalnim uzusima. Ono što je vrlo bitno je ekonomska nezavisnost medija. Tu je međunarodna zajednica stvarno licemjerna. Mi moramo osnažiti institucije i medije. A kako ćemo to raditi? Ako novinaru damo veću platu od 1.500 maraka, sa tim se ne može živjeti.

Ja bih voljela jako da su ljudska prava sastavni dio političkog dogovora. Nažalost, to nisu. Ona su toliko obezvrijeđena. Strašni su načini kako Dodik izaziva to novo partnerstvo sa “Trojkom” i HDZ-om. Prvo orden Putinu, pa ničim izazvano negiranje genocida. Onda se donese zakon o državnoj imovini. To su sve velike teme.

Hoće li pravosuđe smjeti kazniti Dodika kada vrijeđa Bošnjake ili negira genocid?

Hoće, samo je pitanje mehanizama – ko će otići i ko će ga uhapsiti? To je pitanje snage države. Bitno je da je otvoren predmet protiv Dodika. Ne zaboravite da je 40 krivičnih prijava zbog negiranja genocida odbačeno. Dodik svaki put kad je pozvan u Tužilaštvo – odazvao se i nije mu bilo ugodno. Sjećate l ise kako je mahao papirima kad je dolazio zbog vile na Dedinju. Nisu stvari toliko jednostavne.

Bili ste u Kozarcu i posjetili ste imama Mahića? Optužen je za uvredu pravoslavnih vjernika?

Koji su to pravoslavni vjernici? Čula sam samo Dodika i Cvijanović. Donesena je politička odluka. Morate precizno dokazati da je on uvrijedio lokalnu zajednicu. Na našim prostorima su iskrena izvinjenja rijetka. Mi još čekamo Willyja Brandta. On se od srca izvinio. Izvinila se i Islamska zajednica. Policija je ljude koji su bili na hutbi pitala zašto nisu prekinuli hutbu. Ko je ikad molitvu ili hutbu prekinuo? To bi bio skandal. Ja sam uvjerena da će sjajni advokati dokazati nevinost imama Mahića, a ako se to ne dogodi cijeli predmet će ići do Strazbura.

To je pod broj 1. Riječ je o sjajnom čovjeku, imamu Mahiću, koji brine o tako maloj zajednici da dobije zdravstvo, obrazovanje itd. Znate kao se zove srednja škola u Prijedoru? Sveti Sava. A znate ko je bio najbolji učenik? Bošnjak. I u školi su od njega tražila da vodi svetosavsku akademiju. On je rekao da to nije primjereno. Ako nema poštovanja drugih, i ako je sve pitanje prisile, onda to vodi ka određenom otporu. Imam Mahić je vrlo obrazovan čovjek i mnogo je čitao.

Poznato je da su broji teolozi i historičari govorili o svetosavlju na ovaj način. Problem Mahića je što to nije kazao kao citat. Neću ulaziti da li je to ispravno ili ne, ali kriminalizovati je potpuno neprihvatljivo. Treba voditi računa o kontekstu, da je on kao 10-godišnjak završio u logoru.

Kakvo je stanje u Kozarcu?

U tom malom mjestu 47 ljudi je pod opservacijom policije zbog ratnih zločina, a nad njima je činjen ratni zločin. Zamislite kakav je to pritisak. Oni hoće da budu u potpunosti ravnopravni i da budu politički faktor. Imaju pravo da se pitaju.

Video pogledajte OVDJE prenosi svjetlo-dunjaluka