Priredio za saff.ba: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jedan brižni otac želio je posavjetovati svoga sina na dan njegove svadbe, pa mu je rekao: ”Hvala Allahu što me je poživio da dočekam dan tvoga vjenčanja, dan u kojem ćeš upotpuniti svoju muškost i sačuvati polovicu vjere. Sine, ti danas napuštaš svijet u kojem si do sada živio poput ptice koja slobodno leti nebeskim prostranstvima bez ikakvih ograničenja, pa onda sleti na obalu mora bez ikakve brige i odgovornosti, i zakoračuješ u novi svijet u kojem te čekaju mnoge obaveze i odgovornost.

Sine, znaj da je svaki otac najsretniji onda kada vidi svoga sina kako je postao odrastao i zreo čovjek, kako ulazi u novi svijet i novi život u kojem ima mnogo dobra i ljepote ukoliko iz njegovih dubina budeš znao iskopati i izvući tu ljepotu, ali ima i mnogo neizvjesnosti i iskušenja koja ti mogu zagorčati život i učiniti te nesretnim.Stoga, budi oprezan pri odabiru pa ćeš napredovati, i trudi se da lijepo postupaš sa svojom suprugom. Čuvaj se nepovjerenja i lošeg mišljenja o svojoj ženi, jer je to za nju gore od smrti.Sine, znaj da nećeš ostvariti sreću u svojoj kući i svome braku, osim sa deset svojstava koja ćeš darovati svojoj ženi.Što se tiče prva dva svojstva, ona se odnose na sljedeće: Žene vole dražesne i neusiljene muškarce i vole da im se iskazuje ljubav, stoga nemoj škrtariti u tome prema svojoj ženi. Jer, ako budeš škrt u spomenutim osobinama, napravit ćeš pregradu između sebe i svoje žene i time ćeš pokazati nedostatak ljubavi.

Treće: Žene mrze grubog i strogog čovjeka, a vole blagost, pa daj svakoj osobini njezino mjesto, jer će to povećati ljubav i smiraj među vama.Četvrto: Žene kod muškaraca vole isto ono što muškarci vole kod žena: lijep govor, lijep izgled, čistu odjeću i lijep miris, pa joj to priušti.Peto: Kuća je ženino kraljevstvo, u njoj se ona osjeća kao kraljica na prijestolju. Stoga, nipošto ne ruši kraljevstvo u kojem ona živi i nikada ne pokušavaj da je svrgneš sa njezinog prijestolja, jer za kraljicu nema većeg neprijatelja od onoga ko pokuša da je svrgne i udalji sa njezinog prijestolja.Šesto: Žena voli da te ima, a da ne izgubi ni svoju porodicu, pa nemoj sebe stavljati na isti tas sa njezinom porodicom, u smislu ili ti ili njezina porodica. Jer, čak ako ona i bude morala dati prednost tebi nad svojom porodicom, ona će ostati u tuzi i sjeti koja će se negativno odražavati na vaš svakodnevni život.Sedmo: Žena je stvorena od krivog rebra i to je tajna njezine ljepote i tajna njezine privlačnosti, jer ljepota i pravilnost luka je u njegovoj iskrivljenosti. Stoga, ako ona napravi grešku, nemoj je brzo i grubo pokušavati ispraviti, jer bi je mogao slomiti, a lomljenje u toj situaciji znači razvod braka i urušavanje porodice. Ali, nemoj je ni ostavljati ako pogriješi, pa da se poveća njezina iskrivljenost, nego uvijek budi uz nju, budi joj istinska podrška i pomozi joj da prevlada svoje slabosti.Osmo: Ženama je svojstveno poricanje i zaboravljanje muževog dobročinstva i kada bi joj cijeli život činio dobro, a zatim joj samo jedanput nažao učinio, ona bi rekla: ”Nikada od tebe nisam nikakvo dobro doživjela.” Stoga, nemoj da te ova njena osobina navede da je zamrziš i odbaciš, jer ako mrziš ovu njenu osobinu, sa nekim drugim osobinama ćeš sigurno biti zadovoljan.

Deveto: Žena prolazi kroz stanja fizičke slabosti i emocionalnog umora, tako da je Allah, dž.š., oslobodio ženu nekih obaveza i farzova u takvim situacijama. Žena je, naprimjer, oslobođena klanjanja namaza i ramazanskog posta u toku mjesečnice i postporođajnog ciklusa, kako bi se obnovilo njezino zdravlje i popravilo raspoloženje, pa budi prema njoj istinski dobročinitelj u tim slučajevima i olakšaj svoje zahtjeve prema njoj, kao što joj je Allah, dž.š., olakšao ibadet i Svoje naredbe u spomenutim stanjima.Deseto: Znaj da je žena zarobljenik u tvojoj kući, zato budi samilostan prema njoj i prelazi preko određenih njezinih pogrešaka, pa će ti ona biti najveća dunjalučka blagodat i najbolji životni saputnik i prijatelj.