„Kao djevojčurak, bila sam jako stidna. S muškarcima nisam imala gotov nikakav kontakt, osim najnužnijeg. Rano sam se i pokrila, tako da sam bila sklonjena od većine harama. A onda, jednom, sa sasvim drugim ciljem, otvorila sam svoj profil na Facebook-u. U početku, moje profilne slike su bile cvijeće, pejzaži ili neka džamija. Tako je bilo jedno vrijeme, a onda, gledajući slike drugih sestara na Facebook-u, gledajući koliko im muškarci lajkaju i komentarišu, naivno i nepromišljeno, počela sam postavljati svoje slike: prvo samo za prijatelje, s leđa, sa strane, i na kraju slike lica kao javne i profilne slike. S tim slikama, i meni su se počeli javljati muškarci, na početku da lajkovima, a kasnije i komentarima i privatnim porukama. Kako to obično sa svakim zlom biva-i ja sam se opirala, bila „službena“, da bi na vremenom popuštala i produžavala dopis.

A onda, počeli su me iznenađivati i posebni zahtjevi za prijateljstvo: zahtjevi oženjenih muškaraca koje sam lično poznavala posredno ili neposredno, ne sluteći njihove namjere. Prvo sam se danima mislila da li da ih prihvatim, a zatim i prihvatila, ne vidjevši ništa loše u tome. Uskoro mi se javio i jedan čovjek, otac. Nakon prihvatanja zahtjeva poslao mi je nekoliko poruka o mojoj porodici, a zatim su poruke krenule u smjeru udvaranja. Ponekad bismo se satima dopisivali, dok je njegova supruga sjedila na susjednom kauču, ili bila sa djecom u drugoj sobi.

Čak mi se javljao i u kasne sate, onda kada nije primjeren dopis. Odbijala sam njegove „udvaračke pohode“, podsjećala ga na suprugu i djecu, međutim, ne mogu reći da mi nije bilo zanimljivo to što me simpatije oženjen muškarac. Počela sam uživati u tome, ponekad tražeći i povod da mu se prva javim. Naš dopis je trajao preko godinu. Hvala Allahu pa nije prešao u ništa drugo, osim u „ugodan“ dopis, sa ponekim komplimentom, nabačenom ponudom za tajni brak ili pozivom na kahvu i kolač-što sam uredno odbijala.

Ali, ono čega se nisam mogla osloboditi bio je osjećaj užitka sa svakom porukom, lajkom, komplimentom, ponudom za brak od strane oženjenih muškaraca. Postalo mi je zanimljivo njihovo interesovanje za mene, i u tim momentima mi njihove supruge nisu bile ni na kraj pameti. A onda…

Prošlo je određeno vrijeme. Moji dopisi sa oženjenim muškarcima su urijedili. Uskoro sam upoznala, opet preko društvenih mreža, brata vjernika, slobodnog, brata koji mi se učinio kao sve ono što želim. Nekoliko mjeseci kasnije, uz pristanak mojih i njegovih, ušli smo u brak.

S ulaskom u brak, smatrala sam da je to moj „muškarac“ za cijeli život. Da ću popraviti svoj iman s njim. Facebook profil sam obrisala i otvorila novi, sa samo ženskim prijateljicama. Prekinula sam svaki dopis sa svim muškarcima. Ali onda, uskoro je slijedio pravi šok za mene. Prvo sam ulazeći na vrata otkrila da je moj muž ovisnik o pornografiji… Zatim sam naišla na njegove lajkove polugolim ženama… A na kraju-pronašla sam, uzevši njegov telefon da obavim poziv-i njegove dopise sa djevojkama.

Kako sam se u tom momentu osjećala-nemoguće je opisati. Kao u filmu, svi oni oženjeni muškarci s kojima sam se dopisivala su mi se pojavili pred očima. Gospodar moj me je iskušao i kaznio. Dao mi je da moj muž kojeg sam mnogo voljela bude meni nevjeran. I da uvidim krupnoću svojih djela, podržavanja nevjere. Da osjetim gorčinu izdaje. I nimalo mi nije bilo zanimljivo. Nimalo nisam bila time oduševljenja. Moj svijet „ljubavi“ srušio se u tom momentu. I cijeli život će ostati kajanje za moju naivnost, lakomislenost, slijeđenje strasti i kršenje Allahovih granica. I cijeli život će u meni živjeti odbojnost prema oženjenim muškarcima koji su nevjerni svojim ženama, kao što će živjeti i gorko kajanje.“

„Mogu li podijeliti tvoju priču, da bude ibret drugim sestrama i braći?“- upitala sam je.

„Možeš“ – odgovorila je, dodavši da moli Allaha da bude od koristi i da neudate i udate žene, kao i neoženjeni i oženjeni muškarci izvuku pouku iz njenog života.


I doista, ova priča nam svima može biti pouka, ogromna. Sve što radimo na ovom svijetu – radimo sebi. Naš Gospodar sve vidi i i o svemu je obaviješten. Naša djela i nedjela će nas dočekati prije ili kasnije. I naš nemar spram Allahovih propisa će nas dočekati, i to na najgori mogući način i kada se najmanje nadamo.

Čuvajmo Allahove granice. Malo strasti i užitka ovog svijeta ne vrijedi vječnosti.

Drage djevojke, čuvajte se naivnosti, ne budite sa učesnice u izdaji. Razmišljajte o svome braku, i uvijek sebi postavite pitanje: šta da je ovo moj muž? Da li bih voljela da piše sa drugom ženom /djevojkom, da joj lajka slike i da bude okupiran njome? Kako je toj njegovoj djeci što imaju baš takvog babu, babu kojeg ne direne njihovo prisustvo, već piše nekoj tamo djevojci poruke dok se oni igraju oko njega.

Poštovana braćo, klonite se tuđih kćerki-možda sutra na njihovom mjestu budu vaše. Čuvajte se tuđih žena, flertovanja sa datum ženama. Zamislite samo da je vaša žena umjesto nečije druge. I ako vas ne vide supružnici-vidi vas On. I sve o vama zna. Imajte na umu rečenicu: „Ne čini drugima ono što ne bi volio/voljela da se tebi čini.“ I radi Allaha odustanite od svega onoga sa čim Allah nije zadovoljan. Jer, samo halal život prije braka i u braku preduvjet je blagostanja, bereketa i harmonije.

n-um