PRIČA O MUSLIMANKI KOJA JE ODBILA DA UČINI GRIJEH KAKO BI UŠLA U GINESOVU KNJIGU REKORDA. PROČITAJTE O KAKVOM SE GRIJEHU RADI…

Njen hidžab je bila jedina stvar koja je spriječila najstariju ženu na svijetu Merjem Hamdan Ammeš da uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Mejrem Hamdan Ammaš je 124- godišnja Palestinka iz Haife koja je odbila da ispuni uslov Ginisovog tima i skine hidžab kako bi se pojavila na televiziji. Šejha Merjem je obavila hadž pet puta, a umru deset puta i odbila je da počini grijeh kako bi ušla u ‘vječnost’ ulaskom u Ginisovu knjigu rekorda. Ona je živjela islam. Islam ženama u menopauzi 01356207781dozvoljava da skinu hidžab. Međutim, njena priča je primjer o moralu i kako naša vjera nije na prodaju čak i ukoliko nam ponude cijeli dunjaluk. Kada joj je predstavnik Ginisove knjige kazao da je mogu učiniti poznatom, ona je odgovorila pitanjem: “A, hoće li me to učiniti sretnom?” Uz malo oklijevanja, on je odgovorio da će ona i njena porodica vjerovatno biti sretni. Onda je upitala: “Koliko imaš godina?” Odgovorio je: “43”. Ona se nasmijala i upitala: “I nisi musliman?”

Ovo je iznenadilo čovjeka. Onda je upitao zbog čega je to važno. Šejha Merjem odgovori: “Dovoljno ste stari da napravite razliku između onoga što je ispravno i onoga što nije. Ali ti nisi musliman. To znači ili da si previše nezreo da razlikuješ istinu od zablude, ili si slabouman. Jer samo dijete ili slaboumnik vjeruje da će biti sretan ako ga budu poštovali smrtnici poput njega kada rizikuje da bude osramoćen u očima Stvoritelja. Pa, šta bih trebala da izaberem? Da me poštuju oni koji sami nemaju časti ili da budem počašćena da budem među sretnicima koji su stekli zadovoljstvo Stvoritelja”. Predstavnik Ginisove knjige rekorda nije znao šta da kaže. “Idi i počni da razmišljaš ukoliko nemaš odgovor. I obećavam ti da neću umrijeti dok se ne vratiš”, našalila se ona na kraju. Sedam mjeseci kasnije čovjek je primio islam. Četiri mjeseca nakon ovog događaja, u subotu 24. decembra 2013. godine, šejha Merjem je preselila.

Merjem je od zvaničnih dokumenata imala turski rodni list i ličnu kartu na kojoj je pisalo da je rođena 1888. godine, što je još uvijek čini najstarijom ženom na svijetu. “Ova činjenica je bez sumnje i to su potvrdili svi zvaničnici koji su posjetili moju nanu i to je dokumentovano unutar porodice”, kaže njen unuk Mehdi. Merjem je imala četvoricu sinova i pet kćerki, a od njih preko 600 potomaka u vremenu preseljenja. “Merjemini unuci su bili djedovi kada je ona preselila”, kazao je Mehdi. On navodi da je njegova nana bila enciklopedija turske vladavine Palestinom i tokom britanskog mandata. “Sve do preseljenja, pričala nam je na hiljade priča o životu Palestinaca pod turskom i osmanskom vladavinom, vremenima pod Britancima kao i ratovima na području”, kaže Mehdi.Još uvijek je misterija zbog čega je Ginisovoj knjizi rekorda bilo potrebno da stara muslimanka skine hidžab.
http://omlaca.blogspot.ba