Sedam stvari koje vam muž musliman neće reći! Pročitajte da znate o kojim stvarima se radi.
Šta se vrzma po mislima vašeg muža muslimana?Da li ste ikada poželjeli da možete čitati misli? Zapadnjačke kulture podstiču muževe i žene da razgovaraju jedni s drugima i da diskutuju razne teme.Međutim, u mnogim muslimanskim kulturama, muškarci su odgajani da budu stoični i da budu ćutljivi. Muževi muslimani veoma često, ne uvijek, oklijevaju kada trebaju sa svojim suprugama razgovarati o određenim stvarima. Dio problema je i taj jer je nekada teško u osnovi formulisati naše misli u prave riječi. Jedina stvar teža od prevođenja naših misli u riječi je prevođenje osjećanja u riječi. Stoga, mnogo muslimana, žena i muškaraca žive svoje brakove sa vrlo malo komunikacije, i nikada stvarno ne znaju šta druga strana misli.Ovo je kratka lista za sestre muslimanke u mojoj publici. Ova lista će vam dati ideju o nekim stvarima o kojima vaši muževi razmišljaju, ali koje on ne zna da prenese vama, ili ne želi da ih znate.

1. Iznad svega, on žudi za vašim poštovanjem – O ovome sam govorila u mom članku o Ljubavi i poštovanju: koje vi preferirate?U ovom članku sam objasniila da žene imaju potrebu da znaju da ih njihovi muževi vole, i da muškarci imaju potrebu da znaju da ih njihove supruge poštuju.
Važno je da muslimanke shvate vrijednost poštovanja za muškarce, posebno muškarce muslimane. U islamu su muškarci podučavani od rane mladosti da su oni ti koji treba da skrbe za porodicu i da su oni ti koji se brinu o porodici.Možete samo da zamislite kako je frustrirajuće za muškarca koji se trudi na sve načine da se brine o svojoj porodici, a da pri tom bude u braku sa ženom koja ga ne cjeni. Ona možda izjavljuje svoju ljubav za njega, ali bez njenog poštivanja, on će se ubrzo odljubiti od nje.
O ovome se govori u Kur’anu gdje Allah kaže:„Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one čijih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik! „
( Kur’an, sura En-Nisa, ajet 34. )

2. On žudi za tvojom odanosti – Ovo ide ruku uz ruku sa poštivanjem.Ništa ne naruši brak brže nego pomisao da ti je tvoj partner nelojalan. Ideja je ta da on ili ona te neće podržati, odnosno stati uz tebe. Ne govorim ovdje o nevjernosti. Ovo je najčešće prva stvar koja ljudima pada na um kada se govori o nelojalnosti u braku. Ja govorim o tome da znaš da ta osoba koju si odabrao/la da provedeš ostatak svoga života s njom/njim, će biti tu uz tebe kada vam je doista potrebna. Mnogi muškarci ovo neće priznati, ali njima žene trebaju. I njima treba podrška žena. Veoma je uznemirujuće biti u braku sa ženom koja neće biti uz muža kada se pojave problemi. Ako konstantno prijetite razvodom ili odvajanjem ili „khulom“ (islamskim razvodom braka koji inicira supruga) možete očekivati da će vam se brak raspasti vrlo brzo.Vaš suprug treba da zna da će ti biti uz njega ako:-Izgubi posao i umanje se primanja,
-Ako on pokuša da započne vlastiti posao ili ako se odluči za povratak edukaciji i to mu propadne,
-Ako mu neko naruši reputaciju ili ako mu se ukalja čast….
Trebaš da budeš lojalna svome mužu prije svega, osim naravno Allaha i Njegova Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.
Ako si odana svome mužu, budi sigurna da će i on biti odan tebi.

3. On ima potrebu da često ima intimne odnose – Da izvedemo i ovo na čistac.Neke žene smatraju da su muškarci neka vrsta neandertalaca po ovom pitanju, ali ovo je istina. Muškarci žele intimne odnose. Oni ih doista žele.Kada mu daješ sljedeće odgovore s izgovorima:-Boli me glava
-Ne osjećam se dobro
-Možemo li sačekati vikend? Nisam raspoložena.
Znaj da bez obzira da li to pokazao, tvoj muž odlazi na počinak pomalo razočaran u tebe.
Ako ovo radiš često on će počete da te izbjegava. To izbjegavanje će se nagomilati i učiniti će da se on ponaša odurno prema tebi i vaša ljubav će se umanjti.
Imajte na umu ovaj hadis:“Kada muškarac pozove svoju ženu u postelju a ona mu se ne odazove pa provede noć ljut na nju meleci je proklinju sve dok ne osvane”.(Buhari i Muslim)
Razmislite o tome.

4. On razmišlja o drugim ženama – Uredu, kao prvo smiri se. Dopusti da pojasnim. Svi muškarci razmišljaju o drugim ženama. To ne znači da će te prevariti. Ne znači da razmišlja o tome da oženi drugu ženu. Ne znači da on ima fantazije o drugim ženama. Samo znači da svi heteroseksualni muškarci u jednom periodu svoga života razmatraju mogućnost imanja još jedne žene. Za tebe je bolje da ovo shvatiš i prihvatiš, nego da imaš lažne stavove o muškarcima. Najbolji način da se boriš protiv ovakvih misli je da prihvatiš savjet koji se tiče prve tri tajne koje su prethodno navedene.• Poštuj ga
• Budi mu odana
• Pruži mu intimno zadovoljstvo kada to želi. Da li ovo znači da on nikada neće oženiti drugu ako se budeš pridržavala ove tri stvari? Naravno da ne. Ali će povećati tvoju vrijednost kod njega bez obzira na druge žene i tada će on s mnogo oklijevanja tražiti te tri stvari na drugom mjestu (poštovanje, odanost i intimu).

5. On želi da te usreći – Zašto muškarci ulažu toliko truda da zarade novac?Zašto muškarci napuštaju svoj posao i riskiraju s time da započnu vlastitu firmu?
Zašto muškarci kupuju poklone ženama?
Jer u osnovi oni doista žele da učine svoje žene sretnima.
Ponekada zabrljamo i zaboravimo naše godišnjice brakova. Ali mi doista preferiramo da se sjetimo jer znamo da će nas to učiniti sretnima. Kada ti tvoj muž kupi poklon, primi ga, budi sretna zbog toga, zahvaljuj mu se i koristi to što je više moguće.
Ako ti kupi nakit, nosi ga.
Ako ti kupi novi telefon, koristi ga.
Ako ti kupi auto, vozi ga.
Nemoj jedva čekati da mu dosađuješ i žališ mu se o stvarima koje čini pogrešno. Tada će on da počne da osjeća da ga ti ne cjeniši ono što čini za tebe.

6. Ako ga malo poguraš, on može da bude bolji musliman – Niko nije savršen.Možda tvoj muž nije islamski učenjak. Možda čak i nije najbolji musliman na svijetu. Ali ti možeš da ga malo poguraš da bude bolji. Ne smiješ ga prisiljavati.Možeš da uradiš male stvari kako bi poboljšao svoj islam:-Ponudi se da ga budiš na sabah
-Podstiči ga da obavlja namaz u džamiji
-Reci mu da bi izgledao vrlo lijepo ako pusti bradu. Ovo proiziskuje mnogo riječi, nježan dodir i obzirno postupanje. Nikome se ne sviđa da mu se propovjeda. Ali ako ovo odradiš pravilo, ti ćeš imati duplu nagradu. Nagrada ti je da živiš sa plemenitim i istinoljubivim mužem. A nagrada je i na ahiretu jer si svoga muža podsticala na istinu.„…samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine, i koji jedni drugima istinu preporučuju i koji jedni drugima preporučuju strpljenje. „ (Kur’an, sura El-Asr, ajet 3)

7. On te voli iako to uvijek ne pokazuje – Znam da je ovo vrlo teško za „progutati“. Ali ovo je obično istina.
Muškarci nisu baš najbolji u tome da pokazuju svoje emocije osim ako se ne tiče sporta ili politike. Ne govore svojim suprugama dovoljno često da ih vole. Nismo savršeni. A i konstanto poređenje sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem ne pomaže.
Naravno, mi treba da ga imitiramo, sallallahu alejhi ve sellem, što više možemo. I većina nas se trudi i radi najbolje što može.
Ali mi ne možemo tretirati svoje žene kao što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem tretirao svoje supruge. Slično tome, nije fer od muževa da očekuju od svojih žena da se ponašaju kao Aiša r.a. ili druge žene poslanika.
Samo zato što se tvoj muž ne ponaša prema tebi na način na koji je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem tretirao svoje supruge, ne znači da te tvoj suprug ne voli.
To samo znači da je on insan.Veoma je bitno da shvatiš sljedeće:• Ako se on trudi što najbolje može da se brine o tebi
• Ako te ne zlostavlja, ne maltertira i ne čini zinaluk
• Ako je iskren i pokušava da riješi svaki vaš problem i pomažeti na svaki mogući način
Onda su vam šanse da te voli vrlo dobre. I to šanse da te on voli jako puno.

Za „Nekad žena bješe biser“ prevela i prilagodila Taif Rose
akos