Tužna priča stiže iz Zenice, a koju donosi sarajevsko udruženje “Obraduj nekoga”. Naime, radeći humanitarne aktivnosti, oni su posjetili i Zeničanina koji živi u Peharama pod mostom. Njihovu objavu prenosimo bez intervencija.

-Jednog od prethodnih kišnih dana, posjetili smo Zeničanina Mirnesa i odlučili napisati ovu objavu.

O Mirnesu ne znamo puno, tek onoliko koliko nam je sam pričao o sebi. Da mu je majka umrla prije nekoliko godina, da on boluje od epilepsije i da često ima napade…

Godinama, s vremena na vrijeme, kada imamo donacija, mi iznenada odnesemo Mirnesu. Nikada ga nismo zatekli u nekom stanju koje bi nam aludiralo da Mirnes nije za pomoć. Štaviše, stan u kojem je tada živio uvijek je bio čist i uredan kao da o njemu brine ženska ruka.

Međutim, kada smo neplanski krenuli za Zenicu i povukli paket pomoći za njega, i odjeću koju smo igrom slučaja dobili ( jer mi primamo samo odjeću za bebe), Mirnes nam je rekao da unazad 20 dana živi ispod mosta… Ispod mosta na mjestu Pehare…

Tu smo ga i našli, i karton na kojem spava. Stan mu je rodbina uzela, a privremeni smještaj kod dobrog komšije Mirnes je morao napustiti.

Na nogama mu patike koje mu je poklonio jedan dobri Zeničanin koji se zatekao na ulici u vrijeme jednog od Mirnesovih napada, spasio ga, a potom mu donio patike.

Zahvaljujući plenenitom vlasniku i dobrim radnicima iz obližnje pekare, Mirnes ima hljeb, burek, kifle…

svjetlo-dunjaluka