1. Pokajanje – tevba. Allahov poslanik je rekao: “Ko se pokaje prije nego sto Sunce izadje sa zapada, On ce mu primiti tevbu.” (Muslim, br. 2703). Muhammed, a.s, takode kaze: “Doista uzviseni Allah prima tevbu covjeka sve dok dusa ne dodje u grkljan.”2. Izlazak radi traganja za naukom. Allahov poslanik, s.a.v.s, kaze: “Ko bude slijedio put koji vodi ka nauci, Allah ce mu olaksati put do Dzenneta.” (Muslim, br. 2699)3. Spominjanje Allaha. Muhammed, a.s, kaze: “Hocete li da vas obavijestim o najboljim djelima vasim, najcjenjenijim kod vaseg Vladara, najvecim po deredzama, boljim za vas od dijeljenja srebra i zlata, vrednijim nego da sretnete vaseg neprijatelja, udarate po njihovim vratovima a oni udaraju po vasim?” Ashabi su odgovorili: “Dakako, Allahov poslanice!” On odgovara: “Spominjanje uzvisenog Allaha.” (Tirmizi, br. 3347)

4. Cinjenje dobra i upucivanje na dobro. Muhammed, a.s, kaze: “Svako dobro djelo je sadaka, a ko upucuje na dobro kao da ga i cini.” (Buhari, 10/374 i Muslim br. 1005)5. Vrijednost poziva vjeri u Allaha. Allahov poslanik je kazao: “Ko bude pozivao na pravi put ima nagradu svih onih koji ga slijede, s tim sto se
njihova nagrada nista ne umanjuje.” (Muslim, br. 2674)6. Naredjivanje dobra a zabranjivanje zla. Muhammed, a.s, kaze: “Ko od vas vidi ruzno djelo, neka ga ukloni rukom, a ako ne moze, onda jezikom, a ako i to ne mogne neka ga srcem osudi a to je znak najslabijeg imana.” (Muslim, br. 49)

7. Kiraet – ucenje Kur’ana. Muhammed, a.s, kaze: “Ucite Kur’an. Kur’an ce se na Sudnjem danu pojaviti u ulozi sefaatdzije onome ko ga bude ucio.” (Muslim, br. 804)8. Poucavanje Kur’anu i njegovo ucenje. Muhammed, a.s, kaze: “Najbolji medju vama je onaj koji uci Kur’an i druge poucava tome.” (Buhari, 9/66)9. Nazivanje selama. Allahov poslanik je rekao: “Necete uci u Dzennet dok ne budete vjerovali, a necete vjerovati dok se ne budete voljeli. Hocete li da vas uputim na nesto sto ako budete radili voljet cete se? Sirite medju sobom selam.” (Muslim, br.54)

Portal Svjetlo Dunjaluka