Hafiz Semir Imamović: “Samo potpuna zabrana alkohola, ako zaista želimo izbjeći dalje uništavanje života i imovine.
Alkohol je majka svih zala i gdje god da dođe sa sobom donosi prokletstvo a iza sebe ostavlja pustoš.
Svi vi koji ga proizvodite, prodajete, poslužujete, držite u svojim kućama i prodavnicama, ili iznajmljujete prostor za njegovu prodaju, ili ga reklamirate, znajte da ste saučesnici u tom prokletstvu i u svakom zlu koje se dogodi zbog njega.
Ne možete prodavati alkohol, nuditi ga u svojim kafićima, restoranima ili trgovinama, aktivno učestvovati u izazivanju pijanstva, a zatim osuđivati vozače koji voze u pijanom stanju.
To je neiskreno!
To vam je isto kao kada bi narkomanu prodali drogu, a zatim ga kritikovali zbog drogiranja ili štete koju napravi pod dejstvom droge.
Zato su u islamu izjednačeni u grijehu direktni izvršitelj i naredbodavac, počinitelj nekog grijeha i onaj ko mu pomaže u činjenju tog grijeha.
Allahov Poslanik, alejhis-selam, prokleo je deset osoba koje imaju posla sa opojnim pićima: proizvođača, naručioca proizvodnje, konzumenta, distributera, skladištara, poslužitelja, prodavca, korisnika zarade, onoga ko ga kupuje i kome se kupuje.
Allah, dželle šanuhu, u Kur’anu je strogo naredio da se ljudi pomažu u dobročinstvu i bogobojaznosti, a zabranio je da se pomažu u grijehu i nasilju.
Nema hajra ni bereketa u dinaru kojeg zaradiš od prodaje majke svih zala ni onoga što uništava živite, porodice i imovinu.
Dok ti podižeš vile svojoj djeci od prodatog alkohola, dok ih školuješ na najskupljim fakultetima, od istog tog novca, u isto vrijeme kopaš mezar tuđoj djeci kojoj prodaješ alkohol, ali i onoj nedužnoj djeci koja stradava od pijanica i alkoholičara kojima si prodao ili ih poslužio alkoholom.
I tačka.”

Islamski.ba