Okružni sud u Bijeljini odredio je jednomjesečni pritvor D.O. iz tog grada osumnjičenom za pokušaj ubistva C.M. koga je automobilom “fiat” pokušao pregaziti ispred džamije u Bijeljini, nakon čega je na njega nasrnuo otvorenim plamenom, pomoću spreja i upaljača.
ATV

Poslije hapšenja policija je u pretresu kuće D.O. pronašla bombu, eksplozivnu napravu kućne radinosti, te improvizovanu laboratoriju za proizvodnju marihuane, pa su mu na teret stavljena još dva krivična djela.

Drama se odigrala 27. septembra oko 22.30 časova, a sve je snimljeno nadzornim kamerama, a navodno postoje i snimci iz mobilnih telefona više svjedoka. Slučaj je prvo vođen kao izazivanje opšte opasnosti i ugrožavanje sigurnosti, što je u međuvremenu prekvalifikovano u pokušaj ubistva.

U rješenju o određivanju pritvora, koji je na svojoj stranici objavio Okružni sud u Bijeljini, navodi se da je D.O. oko 22.35 časova automobilom došao do ulaza u dvorište džamije, gdje se u tom trenutku nalazio C.M. Kada ga je uočio D.O. je velikom brzinom automobilom krenuo prema C.M. i udario je u ivičnjak pored kapije džamije, zbog čega se C.M. počeo izmicati i bježati. Osumnjičeni je vozilom krenuo za njim, kako bi ga udario, ali se C.M. bacio u stranu i izbjegao udarac, dok je D.O. autom udario u ćošak džamijske ograde piše ATV.

“Nakon toga D.O. je izašao iz automobila i krenuo prema C.M. Onda se vratio i iz auta uzeo sprej, koji je uz upotrebu upaljača, poprskao prema C.M. usljed čega je došlo do stvaranja plamena, dužine oko dva metra. To su vidjela četiri svjedoka koji su vikali C.M. da se skloni, jer će ga zapaliti”, navodi se u prijedlogu za pritvor.

Nakon hapšenja izvršen je pretres kuće D.O. i tom prilikom je pronađena crna bomba, kao i predmet iz kojeg vire žice nalik eksplozivnoj napravi, startni pišolj, te improvizovana laboratorija za uzgoj marihuane, sa stabljikom indijske konoplje.

Na ročištu za pritvor branilac D.O. je osporavao tužilački prijedlog za pritvor, kao i samu kvalifikaciju krivičnog djela. Između ostalog je naveo i da se porodica osumnjičenog izvinula porodici oštećenog.

Međutim, sud je prihvatio prijedlog tužilaštva i D.O. je određen pritvor zbog bojazni da će ponoviti ili dovršiti pokušano djelo, te zbog uznemirenja javnosti.