U dane pred hadž svi namazi u Poslanikovoj džamiji su veličanstvene i spontane smotre pobožnog ljudstva, žena i muškaraca.

Među stotinama hiljada klanjača četvrtog dana boravka u Medini u Poslanikovoj džamiji bile su i tri hadžinice sa područja Muftijstva tuzlanskog.

Sadeta, Amira i Kada, tri bosanske hanume, svoje čežnje i dove i poneki dunjalučki plan, strpale su u bobke tespiha pod krilima Poslanikove džamije.

-Muž i ja već dugo imamo nijjet za hadž. U vjeri smo i naša životna želja bila je napojiti dušu ljepotama koje smo gledali samo preko televizije. Ne bih odlazila odavde“, kaže Amira Brašnjić.

Ističe da su pored stanja spremnosti za obavljanje hadža neminovna izdvajanja značajnih finansijskih sredstava, ali da su njen suprug i ona svijetla obraza i uzdignuta čela dugo štedjeli za ovaj put.

-O tome se duži niz godina vodi računa, sabire se, prikuplja, štedi, ali Allah dragi u tome pomogne. Nije mi žao za to i opet bih se vratila“, poručila je.

Sadeta Šišić iz Gornjeg Rahića u Brčkom prvi put je na hadžu.

-Nemam brige, biT će dobro. Jučer smo doputovali, smjestili se, lijepo nam je. Nije nam vruće, imaju klime i u haremu se rashlađujemo. Hranom sam zadovoljna, meni njihova kuhinja odgovara“, kazala Šišić.

Kada Sulejmanović iz Gračanice na hadžu je s mužem.

-Dolazak ovdje planiramo već tri godine, korona nas je omela. Ali, dođe se, samo kad Allah dž.š. pozove“, kazala Sulejmanović.

Sve hadžije iz Bosne i Hercegovine stigle su u Medinu, a vrijeme prije puta za Mekku gdje će krenuti za tri dana, koriste za ibadete u Poslanikovoj džamiji, mjestu gdje se poluglasno čuju najrazličitiji jezici zemaljske kugle.

hayat.ba