PITANJE: Da li poljubac kvari abdest, svejedno, bio popraćen strašću ili ne?

ODGOVOR: Prenosi se od Aiše, radijallahu anha, da je Vjerovjesnik, sallallahu ‘alejhi ve sellem, poljubio jednu od svojih žena, zatim bi otišao na namaz, ne obnavljajući abdest nakon toga … (Ebu Davud, Sunen, poglavlje: “Čistoća”, 178. – 180.)Ovaj hadis pojašnjava propis dodirivanja i ljubljenja žene, odnosno da li takvo što kvari ili ne kvari abdest. I pored hadisa se ulema razišla po ovom pitanju. Jedni smatraju da dodirivanje žene u svakom slučaju kvari abdest. Drugi smatraju da dodirivanje žene kvari abdest samo ako je sa strašću.Dok treći misle da dodirivanje žene bezuslovno ne kvari abdest, i to je ispravno mišljenje. Znači, ako bi čovjek poljubio svoju suprugu, dodirnuo njenu ruku ili je zagrlio, a pri tome ne bi došlo do ejakulacije ili nečega drugog što kvari abdest, ni njegov, niti njen abdest ne bi došao u pitanje. U osnovi je abdest ispravan sve dok, na osnovu postojećih šerijatskih dokaza, ne bude jasno da je pokvaren. U Kur’anu i u sunnetu Allahovog Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, ne nalazimo dokaz koji upućuje na to da dodirivanje žene kvari abdest. Stoga, direktno dodirivanje ženinog tijela (ne preko odjeće), čak i sa strašću, kao i poljubac, ne kvari abdest. (Ibn Usejmin, Fetve o ženama, str. 20)

Pročitajte još:

Pitanje: Es-selamu alejkum! Voljela bih se okrenuti više dragom Allahu, učiti više o našoj vjeri i naučiti i klanjati. Nisam do sad bila neki iskreni vjernik, sramota je i grehota reći, ali sam iskrena. Išla sam u mejtef kad sam bila mala i znam proučiti nekoliko sura. U zadnje vrijeme sam počela osjećati i dobivati veću zelju za tim, čak me je i neki strah uhvatio pa sam počela čitati ilmihal, izbor iz hadisa da bi poslije toga i počela Kur’an čitati. Želim da to pročitam i da imam neke podloge i znanja prije nego što počnem učiti pravilno uzimati abdest i klanjati.Moje pitanje ili pitanja su: Da li će mi dragi Bog oprostiti što sam tek sad počela tako razmišljati i što sam se sad tek okrenula više prema islamu? Šta ako ja izgovaram pogrešno kad učim ono to što znam iz Kur’ana?

Odgovor: Alejkumu selam! Uzvišeni Allah prima pokajanje svoga roba kaka god se to desi, za tevbu nikad nije kasno osim u dva slučaja: kada Sunce izađe sa Zapada (što je predznak nastupanja Sudnjeg dana) i prilikom nastupanja smrti (En-Nisa’ 18). Kaže Uzvišeni: “Reci onima koji ne vjeruju: ako se okane, biće im oprošteno ono što je prije bilo; a ako se ne okane, – pa, zna se šta je s drevnim narodima bilo“. (Et-Enfal 38) Kaže Allahov Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, u hadisu na čijoj vjerodostojnosti su složni Buharija i Muslim:“Allah se više raduje tevbi (pokajanju) Svoga roba mu’mina pokajnika od nekog od vas njegovoj jahalici (koju je izgubio pa pronašao)“. Ako si uložila maksimalan trud prilikom učenja onog što se uči u namazu pa nakon toga pogriješiš nisi zbog toga griješna jer si uradila ono što je bilo do tebe.                                                                                                                                        Napomena: Nakon što si učinila tevbu za sve propušteno do sada nemaš nikakvo opravdanje, poput toga ne učiš prvilno i slično, da ne klanjaš redovno beš vakat. Jer je namaz fard ajn, tj. stroga obaveza koja se izvršava u bilo kojim uslovima i okolnostima. Ve billahi tevfik.

Dr. Zijad Ljakić, n-um