Iskustvo traženja da napusti operacionu salu (OT) u Medicinskom centru Queens, u Ujedinjenom Kraljevstvu (UK) zbog nošenja marame koja nije pristajala prema standardnim procedurama, postalo je polazna tačka za 28-godišnji stara dr. Farah Shaheera Roslan, da stvori historiju u rješavanju problema doktora muslimanki koje nose hidžab.

Incident kada je Roslan bila na prvoj godini školovanja u medicinskom centru 2018. i dalje joj ostaje u sjećanju.

Godine 2019, Farah Roslan, koja dolazi iz Malezije i živi u Linkolnširu, predstavila je ideju o sterilnoj marami za jednokratnu upotrebu u bolnici Royal Derby, gdje je bila student medicine, nakon što je više puta morala napustiti operacijsku salu zbog kontrole infekcije. .

Bolnica je obezbijedila “sterilnu, jednokratnu maramu” prikladnu za hidžabi doktorice u operacionim salama.

U decembru 2019. godine, Royal Derby Hospital je objavila tvit u kojem se navodi da zasluge za ovu ideju pripadaju mladoj doktorici Farah Roslan, koja je ideju razvila tokom svog školovanja u bolnici.

Bolnički službenici vjeruju da je ovo prvi put u Ujedinjenom Kraljevstvu da je uvedena odgovarajuća marama za operacione sale.

Farah Roslan je putem svog Twitter naloga izrazila nadu da će ovaj oblik marame doprinijeti uklanjanju jedne od glavnih prepreka koje stoje na putu privlačenja više talenata u oblasti hirurgije.

“Cijeli dan nosim istu maramu, što definitivno nije idealno u pogledu higijene”, rekla je. „Nisam se osjećala ugodno skidajući ga (veo) i s poštovanjem sam uklonjena iz operacionih sala zbog straha od prenošenja infekcije“, dodala je.

Roslan je morala da traži sredinu između nošenja svojih legalnih haljina u skladu sa zahtjevima njenog vjerskog uvjerenja i strasti njenog prisustva u operacionoj sali.

Izvor: siasat.com