ZLATNI SAVJETI ZA DOČEK RAMAZANA

Uzvišeni Allah u Svojoj časnoj knjizi, Kur’anu, poziva nas na međusobno opominjanje i savjetovanje, te obavještava da će ono koristiti onima koji vjeruju. Rekao je Svevišnji Allah: ”Ti opominji – savjetuj, a opomena će, doista, koristiti vjernicima.” (Ez-Zarijat, 55.) Postupajući po ovom ajetu, u ovom tekstu podsjetit ćemo se na neke činjenice, svima nama dobro poznate, kako bismo predstojeći blagoslovljeni mjesec ramazan iskoristili na što bolji način.

PRVI ZLATNI SAVJET

Na samom početku, prije bilo čega drugoga, ne bismo trebali zaboraviti da zahvalimo Uzvišenom Allahu na tome što nas je poživio do ove velike sezone dobra, što nam je omogućio da u zdravlju i veselju doživimo ovaj mubarek – blagoslovljeni mjesec ramazan.

Zahvalnost Allahu je svojstvo najodabranijih Allahovih robova, Njegovih poslanika.

Uzvišeni Allah, kada govori o Ibrahimu, a.s., opisuje ga na sljedeći način: ”Ibrahim je bio primjer čestitosti, pokoran Allahu, pravi vjernik, nije druge smatrao Allahu ravnim i bio je zahvalan na blagodatima Njegovim; On je njega izabrao i na Pravi put izveo”

(Pčele, 120 – 121).

I ne samo to, Uzvišeni Allah naređuje Svom najodabranijem robu da bude zahvalan, pa kaže: ”A tebi, i onima prije tebe objavljeno je: Ako budeš druge Allahu ravnim smatrao, tvoja djela će sigurno propasti, a ti ćeš izgubljen biti. Nego, Allahu se jedino klanjaj i budi zahvalan! (Skupovi, 65 – 66)

Zaista se tako ponašao i Allahov Poslanik, toliko je ibadetio da su mu noge oticale od dugog stajanja u namazu, pa kada je upitan o tome, kazao je: ”A zar da ne budem zahvalni Allahov rob.” (Buharija i Muslim od Mugire ibn Šu’be, r.a.)

I na kraju, to je naredba Uzvišenog Allaha svim vjernicima: ”O vjernici, jedite ukusna jela koja smo vam podarili i budite Allahu zahvalni, ta vi se samo Njemu klanjate!”

(Krava, 172.)

Također, trebamo znati da se koristi zahvale Uzvišenom Allahu vraćaju nama, a Njemu, subhanehu ve te’ala, nije to potrebno. Rekao je Uzvišeni Allah: ”A Mi smo Lukmanu mudrost darovali: ‘Budi zahvalan Allahu! Ko je zahvalan, čini to u svoju korist, a ko je nezahvalan – pa, Allah je, zaista, neovisan i hvale dostojan.”‘ (Lukman, 12.)

Da spomenemo samo neke činjenice, svima nama dobro poznate, koje nam ukazuju na veličinu blagodati kojima nas je Uzvišeni Allah počastio.

Koliko je ljudi koji su zajedno sa nama postili prethodni ramazan, a ovog ramazana oni nisu sa nama? Šta bi oni dali, koliko bi platili, da imaju priliku da još jedan ramazan provedu u ibadetu i da na konto svojih dobrih djela pridodaju mnogo toga.

Koliko je onih koji su prošle godine mogli da poste mjesec ramazan, dok ove godine zdravstvene prilike im to ne dozvoljavaju?

Koliko je onih koji ne znaju ni koji je dan, a kamoli da znaju kada je nastupio mjesec ramazan, kada je sehur, a kada iftar, zato što su zatvoreni – nerijetko bespravno – u samicama u kojima ne znaju ni koji je dan, ni kada svane ni kada se smrkne?
Koliko je onih koji, povrh velike želje da poste, ne mogu postiti, jer jednostavno ne posjeduju ono čime bi sehurili niti ono čime bi iftarili, odnosno njihov cijeli život je post?

Koliko je onih koji ne mogu postiti jer im bezbjednosna situacija to ne dozvoljava, koji umjesto da slušaju sehurske i iftarske ezane, slušaju plotune VBR-ova, slušaju granatiranje neprijateljske avijacije, helikoptera, očekuju upade neprijateljske vojske u kuću?

Koliko je onih koji ne znaju kada nastupa mjesec ramazan, niti imaju namjeru da ga poste? Koliko je onih koji će i u ovom mubarek mjesecu pokazati da su toliko daleko od Allaha, od morala, od insanstva, da kada bismo napravili komparaciju između njih, njihovog ”modernog” ponašanja i stvorenja koja nemaju razuma – životinja, vidjeli bismo da su ih životinje pretekle u mnogo čemu.

Pa zar ne bismo trebali biti zahvalni Allahu na svim blagodatima koje uživamo: uputa na prvom mjestu, mir, sloboda, zdravlje, sigurnost, posjedovanje uvjeta za post.

Kako iskazati svoju zahvalnost Uzvišenom Allahu?

Jednostavno, činjenjem onoga što nam je naredio i ostavljanjem onoga što je zabranio. Odlukom da ćemo postiti cijeli mjesec ramazan, na način kako to od nas traži ova vjera.

DRUGI ZLATNI SAVJET

Da bi insan bio svjestan veličine Allahovih blagodati prema njemu, treba da se na trenutak prisjeti vrijednosti mjeseca koji je pred nama.

Sjetimo se samo hadisa koji govore o vrijednosti posta mjeseca ramazana. Kazao je Allahov Poslanik: ”Ko isposti ramazan, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni grijesi.”

U drugom hadisu je kazao: ”Ko provede mjesec ramazan u kijamu, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni grijesi.”

U trećem hadisu je kazao: ”Ko provede noć Lejletul-kadr u ibadetu, vjerujući i nadajući se Allahovoj nagradi, bit će mu oprošteni grijesi.” (Buharija i Muslim)

Svima je poznat hadis Ka’ba ibn Udžre, r.a., u kojem je spomenuo da je Allahov Poslanik jedne prilike kada se penjao na minber na prvoj stepenici kazao: ”Amin”, pa je isto to kazao na drugoj i trećoj stepenici. Kada je sišao, ashabi su začuđeno upitali Poslanika zašto je govorio te riječi, pa im je rekao: ”Došao mi je Džibril, a.s., kada sam bio na prvoj stepenici i kazao: ‘Neka je daleko onaj koji doživi ramazan a ne bude mu oprošteno’, pa sam rekao amin. Kada sam bio na drugoj stepenici, rekao mi je: ‘Neka je daleko onaj u čijem prisustvu budem spomenut a ne donese salavat na mene’, pa sam rekao amin. Kada sam bio na trećoj stepenici, rekao mi je: ‘Neka je daleko onaj ko doživi starost roditelja ili jednog od njih, a oni ga ne uvedu u Džennet’, pa sam kazao amin.” (Hakim)

Svi znamo za hadis: ”Kada nastupi ramazan, otvore se vrata Dženneta, zatvore se vrata Džehennema, a šejtani se povežu u lance.” (Buharija i Muslim od Ebu Hurejre, r.a.)

Allahu ekber, vrata Dženneta samo što se nisu otvorila, vrata Džehennema zatvorila, ima li onih koji žele da kupe kartu? Ima li onih koji žele da kupe kartu dok nije prošlo sezonsko sniženje, ramazanski popust?
To je mjesec u kojem je noć Lejletul-kadr, noć koja je vrednija od hiljadu mjeseci. Ibadet u njoj vredniji je od ibadeta u drugih hiljadu mjeseci u kojima nema te noći. Kazao je Uzvišeni Allah: ”Mi smo ga počeli objavljivati u Noći kadr – a šta ti misliš šta je Noć kadr? Noć kadr je bolja od hiljadu mjeseci – meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake, sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.”

(Noć kadr, 1 – 5.)

Mnogo je drugih argumenata koji potvrđuju vrijednost mjeseca ramazana i njegovo mjesto kod muslimana, i to su stvari većinom nama poznate, ali je malo onih koji razmišljaju o veličini obećanih i spomenutih nagrada.

Kada se nama govori o Džennetu, kao da ne shvatamo da je u pitanju vječna nagrada, vječno uživanje, vječni užici!

Kada se govori o oprostu grijeha, mi kao da smo meleki i da za tom tematikom nemamo skoro nikakve potrebe, a Allahov Poslanik nam je potvrdio činjenicu da smo svi grješni, i da nam je svima potrebna Allahova milost, Njegov oprost. Svi smo mi svjedoci da svakodnevno počinimo mnogo grijeha, stoga je mjesec ramazan jedna veoma dobra prilika da se riješimo tog bremena, koje sigurno neće biti poželjno na Sudnjem danu.

S druge strane, u tom mjesecu je jedinstvena prilika da učinimo djela s kojima ćemo preteći narode koji su živjeli prije nas, koji su živjeli mnogo duže od nas. Ibadet u Noći kadr vredniji je od ibadeta u drugih hiljadu mjeseci u kojima nema te noći.

Pa zar se za ovakvu veliku sezonu dobra ne bi trebalo maksimalno pripremati?!
Mnogo toga nam je potrebno kako bismo ovu sezonu kvalitetno iskoristili.

Na početku, prije svega treba da se podsjetimo na propise koji se vezuju za poglavlje posta, kako u neznanju ne bismo počinili nešto što nas može skupo koštati, kao naprimjer da čovjek spolno opći sa ženom u toku dana u mjesecu ramazanu a bio je od onih koji su obavezni postiti. Takva osoba prvo mora napostiti taj dan, pa izdvojiti iskup, a to je oslobađanje roba, ako to ne može, treba postiti šezdeset dana uzastopno, ako ni to ne može, onda treba nahraniti šezdeset siromaha.

Također, čovjek se mora potruditi da ne čini grijeh koji će sigurno umanjiti nagradu posta, kao što je ogovaranje, laganje, prevara, gledanje u ono što nije dozvoljeno itd.

Allahov Poslanik je kazao: ”Koliko je postača koji od svoga posta nemaju ništa osim gladovanja, koliko je klanjača koji od svoga namaza nemaju ništa osim budnosti.”

(Ibn Madže, Nesai, Ibn Huzejme od Ebu Hurejre, r.a.)
U drugom hadis kazao je Allahov Poslanik: ”Ko ne ostavi lažni govor i postupanje po njemu, Allahu nije potrebno da ostavlja hranu i piće.” (Buharija od Ebu Hurejre, r.a.)

Da ne govorimo o tome koliko smo daleko od ovih smjernica Allahovog Poslanika, koje su izrečene prvim generacijama i svima onima koji su došli poslije njih!

TREĆI ZLATNI SAVJET

Čvrsta odluka da ćemo se maksimalno potruditi da ispostimo cijeli mjesec, tako da ako bi nam se nešto desilo u toku mjeseca, mi ćemo kod Gospodara imati nagradu kao da smo ispostili cijeli mjesec. Mnogo je argumenata koji ukazuju na bitnost čovjekove odluke u životu, a što potvrđuju riječi Allahovog Poslanika: ”Ko bude iskreno tražio od Allaha smrt na Njegovom putu, Allah će mu dati stepene šehida pa makar umro na postelji.” (Tirmizi, Ebu Davud)
”Vi niste prešli niti jednu dolinu, niti odabrali neki put a da određene osobe iz Medine nisu učestvovale s vama u nagradi, njih je spriječio validan razlog da krenu s vama u boj.” (Ibn Madže)

”Kada se razboli Moj rob ili otputuje, njemu se upisuje isto ono što je radio dok je bio zdrav i prije putovanja.” (Buharija)

”Ko bude prakticirao klanjati namaz noću, pa ga prespava, to mu je Allahova sadaka, a njemu se upiše nagrada za namaz.” (Nesai)

ČETVRTI ZLATNI SAVJET

Čuvaj se dugačke nade i odgađanja činjenja dobrih djela. Vjernik bi trebao da bude svjestan da kako god smo danas na vratima ovog velikog mjeseca, ove velike sezone dobra, tako će za koji dan doći vijest da je sutra dan Bajrama.

Prije nego što počne ramazan trebamo se dobro pripremiti za njegovo nastupanje, trebamo od samog početka ramazana provoditi vrijeme u ibadetima, kako ne bi došao Bajram a mi još u nekom gafletu i nemaru, nesvjesni gdje i u kojem vremenu živimo.

Ako na sve to pridodamo činjenicu da trebamo biti svjesni da nam niko ne može garantovati da ćemo živjeti do sljedećeg ramazana, to bi trebalo da nam bude dovoljno da se maksimalno potrudimo da pokupimo sve bonuse u ovom mjesecu.

Mnogo je nas koji su, kada se završio prošlogodišnji ramazan, shvatili da su slabo iskoristili tu sezonu dobra, te su poželjeli da ramazan potraje. Evo, prilika nam se ponovo ukazuje, ali ne dozvolimo da nas zmija ujede dva puta iz iste rupe, jer Poslanik je rekao: ”Vjernik neće biti ujeden iz jedne rupe dva puta.” (Buharija i Muslim)

Ako smo prokockali prošlogodišnji ramazan, i nismo znali da li ćemo doživjeti sljedeći, pa smo ga evo doživjeli, nemoj da to ponovimo i ove godine.

Trebali bismo prije ramazana obnoviti ugovore sa našim Gospodarom, okrenuti nove, bijele stranice u našim životnim defterima. Trebamo iskoristiti ovaj ambijent, zaključavanje i povezivanje šejtana, da se iskreno pokajemo Uzvišenom Allahu, da ovaj ramazan bude jedan novi početak u našem životu, da to bude naše novo rađanje.

Da pokušamo da se kroz ovaj ramazan naviknemo na normalan islamski život, da pokušamo kroz ramazan da se naučimo maksimalno iskorištavati vrijeme, da se naučimo kroz ramazan u kontinuitetu činiti dobra djela, koja će ostati sa nama i nakon ramazana.
Ako sada ne okrenemo novu stranicu, ako sada ne odlučimo da ćemo biti bolji, onda je naše srce zaista zamrlo.

Ako oni koji po cijelu godinu ne znaju za Allaha, niti za džamiju, mogu smoći snage u ramazanu pa prijeći preko džamijskog praga, pa zar mi ne možemo donijeti tu odluku da ćemo od početka ovog ramazana biti bolji nego prije. Da ćemo prestati ogovarati braću i sestre, da ćemo se međusobno pomagati i voljeti, da ćemo više za vjeru davati i privređivati, da ćemo više o ummetu brinuti, da ćemo manje grijeha činiti, da ćemo više s Kur’anom drugovati, da ćemo manje braći i sestrama zavidjeti, da ćemo više pažnje našim ukućanima, komšijama, rodbini, poznanicima posvećivati. Da ćemo više o smrti razmišljati, da ćemo manje vremena u besposlicama i ispred televizije boraviti, da ćemo više o vjeri učiti, da ćemo više Allahu dove upućivati, da ćemo…

Pa zar nam treba veći podstrek za pokajanje od činjenice da Uzvišeni Allah voli pokajnike, da se raduje njihovom povratu, da je obećao da će im grijehe oprostiti i da će njihova loša djela u dobra pretvoriti!

PETI ZLATNI SAVJET

Iskoristi vrijeme ramazana da ljude koji samo u ramazanu dolaze u džamiju, i tada počnu sa prakticiranjem islama, podstakneš na iskrenu tevbu i pokajanje, da im pojasniš da nije dovoljno biti musliman samo u ramazanu, kao što ni bašti na kojoj bi bio snijeg jedanaest mjeseci ne bi koristilo da snijeg okopni samo jedan mjesec, tako isto ne koristi mnogo da čovjek samo jedan od dvanaest mjeseci provede u pokornosti Allahu, već se od nas traži da budemo pokorni tokom cijele godine.

Ne smijemo nikada zaboraviti da je to naša obaveza, a da nas za to čekaju velike nagrade.

ŠESTI ZLATNI SAVJET

Pokušaj da shvatiš koristi i mudrosti propisivanja ovog velikog ibadeta, kako bi ti to povećalo želju za pokornošću.

Islamski učenjaci spomenuli su mnoge mudrosti, tajne, propisivanja posta. Neke zasigurno od najvećih mudrosti jesu: jačanje naše veze sa Svevišnjim Allahom, zatim naše bogobojaznosti, našeg osjećaja Allahovog neprestanog nadzora nad nama…

Pokušajmo te osjećaje iz ramazana prenijeti u svakodnevni život izvan ramazana. Prenesimo u svakodnevni život i osjećaj Allahovog nadzora, koji mi osjećamo tokom posta.

Onaj zbog kojeg si ostavljao hranu i piće, strasti, i ono što voliš, u trenucima kada te niko ne vidi osim Njega, Uzvišenog i Veličanstvenog, zašto zbog Njega ne ostaviti grijehe nakon ramazana u trenucima kada nas drugi opet ne vide.

Kao što je Uzvišeni Allah Živ i Vječan u ramazanu, isto tako je Živ i Vječan izvan ramazana. Na osnovu čega praviti razliku???

SEDMI ZLATNI SAVJET

Potrudi se maksimalno da pročitaš ili na bilo koji drugi način saznaš kako je izgledao život Allahovog Poslanika u ramazanu: kada i kako je sehurio, kako i kada donijeti namjeru za post, kako i kada je iftario, kako i koliko je ibadetio u ramazanu i izvan njega – kako bi ga slijedio u tome i kako bi iz ramazana izašao sa što više zarađenih dobrih djela.

Islamski Kulturni Centar Bosnjaka u Berlinu