U samom centru Bratunca je postavljen transparent podrške ratnom zločincu Ratku Mladiću. Kako saznajemo, to su uradili članovi Istočne alternative, udruženja čiji je jedini cilj godinama – širenje mržnje i uzemiravanje bh. javnosti.

Na transparentu s Mladićevim likom piše “Srećan rođendan, živi i zdravi bili”. To je postavljeno na glavnoj raskrsnici u Bratuncu, a što je svega nekoliko kilometara od Memorijalnog centra Potočari.

Predsjednik ovog radikalnog udruženja, kojeg ne podržavaju ni brojni građani Bratunca i Srebrenice, što su pokazali prilikom mnogih pokušaja njegovog organizovanja nacionalističkih i uvredljivih događaja, je Vojin Pavlović. Njegov posljednji istup je paljenje zastave EU s ciljem podrške Rusiji zbog čega je protiv njega pokrenut i prekršajni postupak.

Prije toga je na godišnjicu genocida u Srebrenici organizovao prikazivanje filma u kojem se prikazuje Ratko Mladić. Uoči konačne presude je organizovao skup podrške zločincu, a nakon drame s piscem Peterom Handkeom koji je negator genocida u Srebrenici, lijepio je ištampane papire po Srebrenici na kojima je pisalo “Ulica Petera Handkea”.

Nažalost zbog eksplicitnog negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca nikada nije odgovarao.

Foto: Twitter/@IstragaB

Povodom incidenta oglasio se i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac Elvir Hodžić.

“Postoji tu jedna grupa ljudi, okupljena oko nekog udruženja Istočna alternativa koja na sve moguće načine nastoji da skrene pažnju na ono što oni rade. A najlakše je da narušava međunacionalne odnose tako sto će revitalizirati počinjeni i presuđeni genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a”, rekao je on.

Navodi da aktivnosti Istočne alternative ne bi trebalo pratiti u medijima jer tako dobijaju pažnju koju su upravo i željeli.

“U stopu prate šta im vožd govori i shodno tome oni mjere svoje domete u negiranju zločina genocida. S obzirom da tzv. međunarodna zajednica uopće ne reaguje na izjave Predsjednika ovog entiteta, koji svaki put ide dalje i dalje. Ni po pitanju izjava vožda ni po pitanju povremenih poruka sa mjesta zločina od strane ove neformalno-formalne grupice ljudi mi povratnici ne očekujemo nikakvo procesuiranje. Iako danas postoji zakon o negiranju genocida, iako se znaju počinioci ovog djela, ako im damo mnogo medijske pažnje smatram da su oni uspjeli u svojim namjerama”, kazao je efendija Hodžić.

Kazao je i kako povratnici od novog načelnika Lazara Prodanovića očekuju normalizaciju međuetničkih odnosa u Bratuncu. On je uoči lokalnih izbora kazao da će raditi na smirivanju tenzija, no o ovom događaju se još nije oglasio niti je odgovarao na naše pozive i poruke.

“Oni žele pozornost i reakciju na normalizaciju odnosa Bošnjaka i Srba u opštini koja je nakon lokalnih izbora dobila novog načelnika s kojim očekujemo normalnije odnose koji su u velikoj mjeri narušeni u posljednje vrijeme. Tu prije svega mislim na preuzimanje ovakvih stvari od opštinske vlasti koje se sjećamo po izmjeni grba opštine, provokativnih slika noć uoči dženaze u Potočarima”, zaključio je glavni imam u Bratuncu.

pressmediabih