Prije dvadeset godina, 7. maja 2001, srpski esktremisti su u Banjoj Luci spriječili polaganje kamena temeljca koji je simbolično trebao označiti početak obnove Ferhadije. Pred lokalnom policijom, koja nije adekvatno procijenila bezbjednosne aspekte ovog događaja, i naočigled velikog broja domaćih i međunarodnih zvaničnika, dogodilo se etničko nasilje nad muslimanskim vjernicima Bošnjacima nezabilježeno od kraja rata u Bosni i Hercegovini.

Prilikom pokušaja postavljanja kamena temeljca za izgradnju džamije Ferhadije, ubice čiji identet do danas nije otkriven, kamenjem su usmrtili 61-godišnjeg Cazinjanina. Nakon 19 dana provedenih u komi Murat Badić je preminuo, piše Stav.ba.

Kamenjem su tada napadnuti svi koji su došli na ceremoniju. Građani, visoke domaće i strane ličnosti. Četiri hiljade demonstranata tuklo je 300 Bošnjaka koji su stigli u Banja Luku.

U blizini tvrđave Kastel zapaljeni su autobusi kojma su Bošnjaci stigli iz svih krajeva BiH, ali i inostranstva. Murat Badić je u Banju Luku došao iz Austrije, gdje je radio.

Ni 24 godina nakon tog zločina – ubistva nedužnog građanina koje se odigralo pred kamerama nije istraženo, niti su otkrivene ubice.

Svečana ceremonija bila je najavljena za 11 sati i 30 minuta no pola sata prije, više stotina ekstremista krenulo je sa napadom na okupljene ispred zgrade Islamske zajednice, bacali su cigle, kamenje, flaše, stolice.

Napadnuti su spas potražili u medžlisu, gdje su bili zarobljeni do 14 sati.

Tadašnji premijer RS Mladen Ivanić pridružio se zatočenim u medžlisu, obečavši da će je posljednji napustiti. Mirko Šarović, Dragan Čavić i Dragan Kalinić pokušavali su smiriti sprku masu koja je uzvračala poklicima: “Nećemo džamiju!”.

Toga dana ubijen je Murat Badić, a 153 osobe su lakše i teže povrijeđene.

Ceremonija polaganja kamena temeljca je kasnije obavljena u tajnosti i pod velikim osiguranjem.