Austrijski pisac Peter Handke smatra da je krivo shvaćen u pogledu njegove sporne podrške režimu Slobodana Miloševića, piše dnevnik Sueddeutsche Zeitung u petak.

Neke stvari sam možda formulisao nespretno ili se nisam dovoljno jasno izrazio i za to sam sam odgovoran. Ali svako ko me barem malo poznaje je razumio šta sam mislio – rekao je Handke komentarišući svoja sporna stajališta prema Srbiji i režimu Slobodana Miloševića te odnosu prema ratovima na području bivše Jugoslavije u devedesetima.
On je u razgovoru za sedmični magazin dnevnika Sueddeutsche Zeitung rekao kako ne osjeća krivicu zbog izjava ili ponašanja vezanog uz tu temu.

Ne vidim tu krivicu. Mnogo se puta u životu osjećam krivim, ali ne i u ovom slučaju – rekao je Handke, kojem je 2019. dodijeljena Nobelova nagrada za književnost što je izazvalo val protesta, posebno među piscima njemačkog govornog područja koji Handkeu već godinama predbacuju omalovažavanje žrtava srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. U više navrata on se stavio na stranu srpskog režima Slobodana Miloševića, što je naišlo na oštre osude i na području bivše Jugoslavije.
Handke je opravdavao i svoju posjetu Slobodanu Miloševiću 2004., koji se tada nalazio u pritvoru u Den Haagu.

Jedan čovjek sjedi u zatvoru. Uvijek bih posjetio nekog u toj situaciji inače ne bih bio čovjek – rekao je Handke za SZ.

On je rekao kako je isto tako u zatvoru posjetio i bivšeg zapovjednika jednog koncentracionog logora. Milošević je tokom razgovora, kako kaže Handke, pokušao opravdati svoje postupke.

Milošević me htio iskoristiti kao svog ličnog pisca – rekao je Handke i zaključio kako Miloševića nije zanimalo ko je on nego ga je htio iskoristiti kao svjedoka.
Austrijski pisac je također rekao kako je nakon vijesti o dodjeli Nobelove nagrade njegova kuća pored Pariza bila pod opsadom novinara koji se, kako je rekao, nisu zanimali za njegovu literaturu, nego za njegovo stajalište prema ratovima u Jugoslaviji.

On je podsjetio na to kako je i 2014. prilikom dodjele Ibsenove nagrade, kao i prilikom dodjele Nobelove 2019. imao tjelohranitelje.

U Oslu me dočekao špalir koji mi je vikao ‘Fašist, fašist’ – rekao je Handke u intervjuu.
Handke je komentarisao i spomenik koji je njemu u čast podignut u Banjoj Luci.

Meni se spomenik čini predimenzioniranim, moćnim. Ali lažno moćan kakvi spomenici na Balkanu obično jesu – rekao je austrijski pisac, koji je djelimično slovenskog porijekla prenosi hayat