Ali Sefo, najmlađi hadžija iz BiH ove godine: Najviše me je impresionirala čvrsta solidarnost među svim hadžijama

Najmlađi hadžija koji je ove godine, u organizaciji Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, putovao u Mekku i Medinu je petnaestogodišnjak Ali Sefo.

“Ovo je za mene bilo jedno fantastično iskustvo. Sama organizacija hadža je bila odlična. Ono što je mene najviše impresioniralo je ta čvrsta solidarnost među svim hadžijama koji su boravili u Medini i Mekki. Dojmio mi se dolazak u Harem i sama Kaba, potom Poslanikova džamija u Medini, posjeta Časnoj Revdi, te kabur Božijeg poslanika”, kazao je on.

On je na hadžu sa roditeljima, a kako ističe, to za njega predstavlja posebnu radost.

“Roditelji su me čekali da postanem punoljetan po islamu, kako bismo zajedno išli na hadž. Mnogo mi znači to što sam najmlađi hadžija ovdje. Možda nekim tinejdžerima ovo ne bi mnogo značilo, ali meni, zaista, znači. Jako sam ponosan na sebe i svoju porodicu, te sam im vrlo zahvalan na svemu”, kaže Sefo.

Ispričao je da je tokom boravka u Mekki i Medini nastojao vrijeme što više iskoristiti u ibadetima.

„Ibadetio sam sa svojom porodicom svo vrijeme. Nisu mi bili teški hadžski obredi, jedino je boravak na Arefatu bio nešto teži zbog enormno visokih temperatura, koje su išle preko 50 stepeni. Hvala Bogu, sve smo izdržali i obavili smo sve hadžske obrede”, ističe Sefo.

Dodaje kako osjeća da je postao mnogo zreliji i ozbiljniji nakon iskustva boravka u Medini i Mekki i nakon obavljenog hadža.

“Moja percepcija života i događaja nakon hadža je skroz drugačija. Na sve stvari na dunjaluku gledam kao na prolazne. Potrebno je da maksimalno iskoristimo svoje vrijeme ovdje. Pa ni sam odlazak na hadž, ako je čovjek u prilici, ne treba odlagati za neke zrelije godine“, ističe on.

Dodaje da je na hadžu upoznao mnogo ljudi, koji su se prema njemu lijepo ophodili.

Posebno je zahvalio svom vodiču, Mirsad-ef. Đerziću, koji je bio uz njega i koji mu je bio od pomoći u svim prilikama.

senzor.ba