PITANJE: Esselamu alejkum, pišem Vam jer mi je pored toga što se molim i dovim Allahu, potreban savjet. Imam 40 godina, neudata sam. Uvijek sam dovila Allahu da mi da hairli muža i brak. Milostivi Allah mi je poslao više puta u moj život fine i čestite momke, ali ja sam sve te prilike propustila. U zadnje vrijeme me stiže kajanje i svaki dan mi je težak. Napravila sam mnoge greške u životu, dovim da mi ih Allah dragi oprosti i da mi se smiluje. Ono što me zanima, iskreno se nadam odgovoru jer mi je zaista potreban, je li ovo od Allaha da me osvijesti šta sam sve mogla imati a nisam iskoristila prilike, je li od mene same jer je vrijeme prošlo, a nemam muža ni djecu ili je od šejtana. Klanjam svih pet vakat namaza, zikrim, svaki namaz i dova mi završi u suzama. Je li ovo prolazno stanje, nikad se nisam ovako loše osjećala i ne prolazi nikako. Sjećanja samo naviru, a što se tiče svih tih prilika sad je kasno da bilo šta promijenim. Još jednom Vas selamim.

ODGOVOR: We alejkumusselam we rahmetullah we berakatuh. Hvala Uzvišenom Allahu.

Lično, cijenjena sestro, u ovome ne vidim nikakav problem. Mnogo je žena na ovom dunjaluku koje ne nađu adekvatnog muškarca do 40. godine pa i više od toga. Ovo je čak prisutno i u arapskim zemljama u kojima žive muslimani i u kojima je na prvi pogled lakše naći životnog partnera. Razbijati glavu zašto je to bilo i tražiti neki duhovni ili da kažemo metafizički razlog zašto se nisi udala je suvišno i nije osobina nekog vjernika da ima brigu zbog prošlosti i da zbog toga pada u očaj. Da ne govorimo da zbog tuge ostavlja dobra djela ili čak vadžibe (obavezne radnje) – što je nesumnjivo haram. Vjernik treba znati da šejtan najviše voli tugu kod onih koji vjeruju. Kaže Uzvišeni Allah u Kur’anu:

„Takvo sašaptavanje posao je šejtanski, da bi rastužio one koji vjeruju.“ (Kur’an, Sura El-Mudžadila, 58:10)

Životno iskustvo mi je pokazalo da mnogi muškarci (a pretpostavljam i žene) nađu sreću u braku u kasnijim godinama. Neki su bili prije oženjeni pa se rastali i kasnije našli odgovarajućeg životnog suputnika, dok su drugi pokušali dostići neke druge ovozemaljske ciljeve prije braka pa su se oženili tek u ”kasnijim” godinama. Tako da to što imaš 40 godina nije nikakva prepreka za brak i savjetujem ti da pokušaš naći sebi jednog dobro odgojenog brata muslimana koji bi dijelio sa tobom godine do kraja tvoga života. Danas su putevi za upoznavanje suprotnog pola mnogo olakšani od prošlih vremena. Savjetujem ti da stupiš u kontakt sa sestrama u svome gradu, udruženju ili džematu kojem pripadaš ili da upitaš svoje prijateljice da ti kod toga pomognu.

Zadnji moj savjet kod svega ovoga je da mnogo doviš Uzvišenom Allahu i da ustraješ u tome. Moguće je da ćeš naći nekoga vrlo brzo, a moguće je da će to trajati. Zato imaj na umu dva hadisa našeg Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve selleme:

„Uslišava se svakom od vas (njegova dova) ako ne požuruje da mu se udovolji govoreći: ‘Molio sam (Dovio sam), ali mi nije udovoljeno.’“ (Hadis bilježe Buhari [6340] i Muslim [2735] od Ebu Hurejre)

„Neće nijedna osoba uputiti dovu Allahu, a da mu ona neće biti primljena – pa ili će mu biti uslišana na ovom svijetu, ili pohranjena za Budući svijet, […] ukoliko nije molio za nešto što je grijeh ili što kida rodbinske veze, i ako je nije požurivao!“ „Allahov Poslaniče, a kako je može požurivati?“ – upitaše prisutni, a on reče: „To je kada govori: ‘Molio sam svoga Gospodara, pa mi nije uslišio dovu.“ (Hadis bilježi Tirmizi [3859] od Ebu Hurejre, a vjerodostojnim ga je ocijenio šejh Albani u djelu Sahihu-t-Tirmizi [852])

Molim Uzvišenog Allaha da ti podari ono što je najbolje za tebe.

n-um