Ja i muž smo se mladi vjenčali, i ja sam napustila školu da se udam. On je imao neki skroman posao. Tri hefte nakon vjenčanja on izgubi posao, i preko godinu dana radili smo skupa razne poslove dok sam ja završila srednju. Nakon srednje škole zatrudnila sam i dalje nismo imali stalno primanje. Muž se bio zaposlio u jednoj prodavnici ali šef nije ispoštovao ugovor da muž neće na kasi raditi gdje bih bio u dodiru alkohola pa je odmah nakon dvije sedmice napustio taj posao.

Živili smo u malom djelu kuće koji smo sa svekrom i svekrvom djelili, morali smo kuću širiti za novorodence jer zaista nije bilo mjesta ni za kreveca u sobi. Pomalo je muž radio tu i tamo i započeli smo nadogradivati na kuću veći prostor kako bih dijete imalo veću sobu i vešeraj da ne moram ići zimi u podrum. Uglavnom sve je ovo zahtjevalo da sve drugo bude po strani, pa tako i putovanje u Bosnu jer je ovo sve u inostranstvu «bogatom» bilo.

Moji roditelji su bili daleko i samo bih se u Bosni vidali. Teško mi je to palo ali smo saburali. Primako se porod, soba se napravila ali džepovi prazni. Mjesec dana pred porod, zove jedan komšija moga muža i kaže, skupljamo pare za curicu u našem gradu koja je oboljela od raka. Da li imate šta da dadnete i vi? Muž me pogleda i ja njemu velim imamo dođi odmah. Pare sam čuvala za moju bebu, moje prvo djete, nije to bilo puno, ali je bio Ramazan i tako sam bila Allahu zahvalna na svemu da sam potpuno se na Njega oslonila, znajući da nikad ne bih ta potreba meni pokucala na vrata da to nije bila Allahova volja da tako bude, pa sam draga srca odvojila te pare i dala u sadaku. Nismo se ni trun zabrinuli za nas, ni ja ni muž.

A kako nam se vratila ta sadaka?

Deset dana nakon ove sadake zove jedan zemljak moga muža i kaže da imaju potrebu za radnike u njegovoj firmi. Muž prihvati i pođe raditi. On nauči neke struke u firmi, otvori svoju firmu, izađe na bitan tender, pobjedi na tenderu, dobije posao, i pola godine nakon te sadake mi postajemo imućni, samo jednim velikim poslom. Rodi nam se djete živo i zdravo.

Tako mi Allaha, taj nas bereket prati evo skoro 20 godina i sada. Što se iskreno u ime Allaha dadne uvijek će se vratiti dobrim. Samo iskrenost u svemu.

L.M.

Preuzeto sa N- UM