Ovo se vidi iz Allahovih riječi:

حَتَّىٰ يَقُولَ الرَّسُولُ وَالَّذِينَ آمَنُوا مَعَهُ مَتَىٰ نَصْرُ اللَّهِ
da bi i poslanik, i oni koji su s njim vjerovali – uzviknuli: “Kada će već jednom Allahova pomoć!?”(Al Beqara,214)I ovo je ono što se desilo sa Jakubom, alejhi sellam nakon što je izgubio svoja dva sina, on nije pao u očaj već je rekao:

عَسَى اللَّهُ أَنْ يَأْتِيَنِي بِهِمْ جَمِيعًا
nadam se da će mi ih Allah sve vratiti. (Jusuf, 83)Isto tako sa Zekerijjom alejhi sellam-on nije bio beznadežan čak i u starosti od imanja djece:
وَلَمْ أَكُنْ بِدُعَائِكَ رَبِّ شَقِيًّاa nikada nisam, kad sam Ti, Gospodaru moj, molbu uputio, nesretan ostao. (Merjem, 4)Stoga budi svjestan zašto je odziv odgođen! Shvati da je On Gospodar i da je On Najmudriji u planiranju, najbolje poznaje šta će dovesti do popravljanja Njegovih robova. Znaj da On želi da te stavi na iskušenja kako bi iskušao ono što kriješ u svom srcu i da On želi da vidi tvoju poniznost i da On želi da te nagradi za tvoju strpljivost. Znaj da da te On želi iskušati sa odgađanjem odziva kako bi se ti borio sa šejtanskim došaptavanjem.Doista, svaka od ovih stvari jača priznavanje Njegovih blagodati i vodi ka zahvalnosti Njemu. Dakle kada iskušenje započne, dove se oduže i onaj u nedaći pokaže svoju potrebu i uzme utočište kod Allaha – on će onda biti zahvalan na svemu.(“Saydul-Khatir”, Imam Ibnul-Dževzi) Portal Svjetlo Dunjaluka

Pročitajte još: DOVA ZA HAIRLI SINA…. PROUČITE I PODIJELITE

Dova ima posebno mjesto u islamu. Čovjek se dovom obraća Svemogućem Allahu da mu podari dobro, a od njega otkloni zlo. Njome se realizuje veza između Allaha, dž.š., i čovjeka. Allahu, dž.š. možemo upućivati različite dove.Tako možemo tražiti od Allaha, dž.š., da nam podari hairli potomke, na što ukazuje i slijedeća dova: Gospodaru moj, podari mi sina:Pravovjernog poput Ibrahima, a.s., kojeg si Allahu,Svojim prijateljem nazvao, Poslušnog poput Ismaila, a.s., koji je da žrtva bude u Tvoje ime spreman bio, Učenog i pronicljivog poput Musaa, a.s., koji je i faraona nadmudrio, Odanog poput Haruna, a.s., koji Tvoga roba Musaa nije napuštao,Smirenog poput Jakuba, a.s., koji je strplivo svoga sina Jusufa čekao, Lijepog poput Jusufa,a.s., koji je zbog ljepote na mukama bio, Strpljivog poput Ejuba, a.s., kojem Si oduzeo porodicu, imetak i zdravlje a on je i dalje strpljiv i pokoran Tebi bio, Valjanog poput Idriza, a.s., koji se sam šiti kožu, tražiti nauku i graditi učio, Utjecajnog poput Sulejmana, a.s., kojeg Si najmoćnijim čovjekom na Zemlji učinio, Snalažljivog poput Nuha,a.s., koji je lađu spasa gradio,Iskrenog poput Ebu Bekra, kojem si Džennet obećao,Hrabrog poput Omera, r.a., od kojeg je i šejtan bježao,Stidljivog poput Osmana, r.a., kojeg se i Poslanik,a.s., ustručavao,Uzoronog poput Alije, r.a., koji je kao dječak u Tebe povjerovao,Pravednog poput Muhammeda, a.s., kojeg Si odabranim učinio.Allahu dovu upućujte sa čvrstim ubjeđenjem da će vam dovu uslišati iznajte da Allah ne uslišava (prima) dovu čovjeka čije je srce u gafletu (zaboravu i nemaru) i koji je nepažljiv i neobazriv (zaokupljen drugim stvarima).(Bilježe Hakim, Tirmizi)

Autor: Esmin Mehić, prof. Akos.bA