Građani koji se bore s teškom bolešću, neimaštinom, nezaposlenošću često su meta prevaranata koji od njih izvlače novac koristeći razne metode i nudeći im brza rješenja njihovih problema. Okruženje u kojem živimo predstavlja plodno tlo za ovakve manipulatore. Prevaranti koriste ljudsku nesreću da dođu do novca i, nažalost, uglavnom uspiju u tome.

Pronalazak spasa – Žrtve lako pronalaze u očajnom čovjeku koji se bori s nekim problemom za čije će rješenje učiniti sve. Takav čovjek vjeruje da će dozivanjem čudnih sila, proročanstvima, pronaći spas i za to će dati, ako treba, i posljednji novac iz džepa. Prevaranti se ponašaju uglađeno, samouvjereno, slatkorječivi su i vrlo uigrani. Radi se o samoproglašenim iscjeliteljima, prorocima i bijelim magovima kojima je jedini cilj da opustoše novčanik žrtvi.Jedan od bijelih magova je i Drago Mitrović, prevarant rodom iz Bijeljine, koji je uhapšen zbog iznude pola miliona eura dok je na „izlječenje“ u njegovim prostorijama čekalo 20 ljudi. Zbog reketarenja je, također, hapšen mnogo godina ranije, a žrtve je zastrašivao crnom magijom.

Perfidne metode – Oni najperfidniji koriste narušeno zdravlje ljudi koji će sve učiniti ne bi li ozdravili. Izrađuju razne napitke i organiziraju kojekakve seanse. Naravno, od ozdravljenja na kraju ne bude ništa, a prevarantu se gubi svaki trag.To najbolje pokazuje primjer iz 2011. godine kada se u Sarajevu pojavio Meki Torabi, lažni iscjelitelj iz Maroka, koji je izveo jednu od najvećih prevara na ovim prostorima. On je izazvao masovnu histeriju te je u nekoliko seansi u Zetri prevario više od 100.000 ljudi. Građani su ulaz plaćali po marku ne bi li do njih došla iscjeliteljska energija za koju je Torabi tvrdio da se emitira s pet njemu poznatih planeta. Islamska zajednica izdala je fetvu protiv njega, dok su zdravstveni stručnjaci tražili dokaz da je iscjelitelj, ali Torabi je na kraju otišao iz Sarajeva s više od 100.000 KM.

Doktorici za liječenje Kur’anom” vraćeno ukradenih 200.000 KM – Osnovni sud u Brčkom potvrdio je optužnicu protiv Elvedina Bavtijarija (29) iz Sarajeva i Admire Mešanović (34) iz Brčkog, koji se terete da su 1. aprila iz kuće proročice Nizame al Raise u brčanskom naselju Cerik ukrali 228.300 KM i 250 eura.Bavtijari i Mešanović prethodno su skovali plan te su pljačku isplanirali do najsitnijih detalja. Oni su se bijelim Audijem dovezli pred nekadašnji salon namještaja koji je Nizama preuredila u luksuzni stambeno-poslovni prostor. Bavtijari je razbio staklo na vratima prostorije u kojoj su se nalazili pretinci, a u kojima je proročica čuvala novac. Za to vrijeme Mešanović je bila ispred objekta i pažljivo gledala da neko ne naiđe. Kada su uzeli plijen, zajedno su vozilom pobjegli u pravcu Tuzle. Brčanski istražitelji uhapsili su kradljivce i uspjeli pronaći ukradeni novac, i to do posljednje marke, koji je vraćen Nizami.Enormno bogatstvo Nizama je stekla na tuđim mukama – proricanjem sudbine i navodnim liječenjem. Ona je, između ostalog, reklamirala nadnaravne sposobnosti gostujući u emisijama koje su u ponoćnim terminima emitirale lokalne televizije. Neki od tih nastupa trajali su i po više od dva sata, sve dok to Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nije zabranila. Proročica se tu nije zaustavila pa se nastavila reklamirati na društvenim mrežama. Ona za sebe kaže da je “doktorica za liječenje Kur’anom”.

Avaz.ba