Prema odluci Vijeća muftija Islamske zajednice u BiH iznos nisaba, vrijednosti koju vjernici trebaju posjedovati da bi bili dužni dati zekat, iznosi 6.640 KM ili 3.405 eura, za 1440/2019. godinu.Kako je za Faktor kazao rukovodilac Ureda za zekat Vehid efendija Arnaut, oni koji imaju taj iznos ili više od toga, dužni su dati zekat.

– Od iznosa koji posjeduju vjernici trebaju izdvojiti 2,5 posto od tog iznosa na ime zekata i na taj način očistiti svoju imovinu. Isti iznos se odnosi na zlato, srebro, nekretninu i trgovačku robu, dok za nisab za poljoprivredne proizvode i stoku važi drugi propis i drugi iznosi koji se također obračunavaju – pojašnjava Arnaut, te dodaje da Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice u BiH u kvartalima, znači četiri puta u toku godine, prati kretanje cijena zlata i srebra na svjetskom tržištu i shodno tome Vijeće muftija daje prijedlog i nakon potvrđivanja na Vijeću, reisu-l-ulema potpisuje iznos nisaba za određeni period.Donesena je odluka i o visini iznosa sadekatu-l-fitra za ramazan 1440/2019. godine koji je ostao na nivou iznosa od prošle godine, kako u BiH tako i u dijaspori.

– Za područje BiH ostale su iste vrijednosti s obzirom na to da nije bilo značajnijih pomaka u cijeni hrane kao ni u porastu ukupne korpe kao ni plaće na području BiH. Sadekatu-l-fitr iznosi 7 KM, s tim da je data mogućnost svima onima koji žele dati više da mogu uplatiti 10 ili 20 KM – kazao je Arnaut, te dodaje da se cijena ili iznos sadekatu-l-fitra računa prema jednodnevnoj ishrani jedne osobe.Za Hrvatsku zekat iznosi 40, 60 i 100 kuna, a za Srbiju je taj iznos u dinarima.- Sadekatu-l-fitr za Sloveniju iznosi 10, 15 i 20 eura, ista je situacija u Zapadnoj Evropi, u Švicarskoj 10, 15 i 20 franaka. Dok je u američkim dolarima također iznos 10, 15 i 20 američkih dolara – kazao je sagovornik.Arnaut ističe da je Islamska zajednica fetvom reisu-l-uleme još ranije skrenula pažnju na pravilan način vršenja ove obaveze, davanja zekata i sadekatu-l-fitra.

– Sredstva od zekata i sadekatu-l-fitra trebaju se platiti u fond bejtu-l-mal ili kako su ljudi navikli plaćanjem blokova Islamske zajednice, koji će tokom ramazana biti distribuirani u svim medžlisima u BiH i našoj dijaspori. Također, zekat se može uplatiti i u matičnim medžlisima, džematima i na blagajni Rijaseta ili putem žiro računa, tokom cijele godine, dok se sadekatu-l-fitr plaća samo u ramazanu. Vjernici mogu odrediti koji im je način lakši za plaćanje – navodi Arnaut, podsjećajući da se sredstva iz bejtu-l-mala dijele onima kojima su namijenjena ili onima koji su korisici bejtu-l-mala.

(Hayat / Foto: Ilustracija)