Ko je lijepa djevojka? Šta znači ljepota? Nema sumnje da ljepota zaokuplja razum i srce djevojke, te da je to od njenih prioriteta, posebno u periodu mladosti. Naročito nakon što joj se dogode tjelesne i moralne promjene. Mnoge djevojke pitaju svoje majke: “Mama! Da li sam ja lijepa?”, ili: “Šta misliš o mom izgledu?”, ili: “Jesam li ljepša od Aiše i Zehre?” i sl. Ova tema je vrlo važna u životu svake djevojke, čak ako nije i najvažnija, naročito u današnje vrijeme kada se toliko traži “ljepota” u svim segmentima života, a često se zaboravlja da ljepota nije samo u spoljnem izgledu osobe već ima i drugačijih vidova i oblika ljepote od kojih su: umna i moralna ljepota, i ljepota pobožnosti.

Spoljna ljepota „Da li sam lijepa?“Govori jedna “obična” djevojka: “Ja sam djevojka koja ima 18 godina. Teško mi je jer nisam lijepa. Znam da me je tako stvorio moj Gospodar. Međutim moj mentalitet je loš. Ne prigovaram na Allahovu odredbu, međutim ovaj razlog me učinio da ne živim životom onako kako bi trebalo da živim. Osjećam da sam “nepotpuna” u odnosu na druge djevojke. S tim da ima drugih djevojaka, koje nisu lijepe, međutim vidim da one žive prirodnim životom. Ne shvaćam njihove osjećaje ili možda postoje stvari koje nadoknađuju njihovu umanjenu ljepotu. Mnogo razmišljam o estetskoj (plastičnoj) operaciji koju bi uradila, međutim znam da moja porodica nikada to nebi odobrila.” Nećemo rješavati problem ove djevojke već želimo da pojasnimo neka shvatanja i osnove u razmišljanju. Pojedine osobe smatraju da je osoba lijepa ukoliko ima: “plave oči”, “plavu kosu”, “male tjelesne proporcije” i “bijeli ten”. Samo ona je lijepa i djevojka koja nema pomenute osobine nije lijepa. Odgovor njima bi bio: Nije lijepa svaka osoba koja ima lijepo lice. Ljepotu ne definiše samo spoljašnji tjelesni izgled, jer je on samo okvir, dok se stvarna slika nalazi u dubini duše i ponašanju “vlasnice okvira”.„Mi smo čovjeka u najljepšem obliku stvorili“Ovaj plemeniti Kur’anski ajet ukazuje da čovjeku kod Allaha, subhanhu ve te’ala, pripada visok položaj i ugled u poretku postojanja na dunjaluku. I Allahova pažnja se ogleda u ljudskom stvaranju na najbolji način. Svejedno da li se radilo o njegovom preciznom tjelesnom i umnom oblikovanju ili pak o čudesnom duševnom oblikovanju. Zaista je čovječiji lik u najljepšem obliku. Njegove oči su lijepe u svome obliku, veličini, boji i u mjestu na kojem se nalaze. Da li bi bilo prihvatljivo da su stavljene na mjesto nosa, usta ili čela. Ili da budu malo udesno ili ulijevo??? Ili da su međusobno prilijepljeni jedno uz drugo ili da su malo više rastavljene. Ili da nam je Allah stvorio jedno oko? Zar ne bismo bili drugačiji? Da li bi u tome slučaju čovjek bio prihvatljiv ili bi bio drugačijeg lika? Mjesto na kojem je Allah stvorio oči je jedino odgovarajuće mjesto za njih i ne bi se moglo zamjeniti, a ista je stvar i sa svim ostalim ljudskim tjelesnim organima. Rekao je Uzvišeni: “On vam obličje daje i likove vaše čini lijepim.” (Prijevod značenja El-Mu’min, 64.) Ljudski lik kojeg mu je Allah odabrao je najljepši za njega, jer se ljepota i mudrost nalazi u svemu onome što je On, subhanehu ve te’ala, stvorio, a posebno u liku čovjeka:”Koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od ilovače.”(Prijevod značenja Es-Sedžda, 7.)

Lažna ljepota – Pojedine djevojke nepromišljeno “bulje” u djevojku koja joj je izložena na televizijskim ekranima. Smatra da je ona simbol ljepote, stila i vitkosti, i da je ona istinski lijepa. Zaboravila je jadnica, a i prevarena je, da je ljepota koju posmatra ustvari lažna i krivotvorena trgovačka ljepota. Djevojka koja se pojavljuje na ekranima reklamirajući razne proizvode ili pak glumice i “modeli” provedu duge sate ispred ogledala, koji mogu dostignuti čak i dvanaest sati, kako bi se pojavila u tom lažljivom obliku. A šta koristi lijep spoljni fizički oblik ako nema duševne ljepote i ljepote u vjeri i moralu? Islam nije protiv lijepog spoljašnjeg izgleda, jer je to poželjno kako nam je to spomenuo Poslanik, salallahu ‘alejhi ve sellem, u hadisu koji pojašnjava način izbora čestite supruge: “Žena se ženi zbog četiri stvari: njenog bogatstva, roda, ljepote i vjere…” (Buhari, 5090; Muslim, 1466-53.) Međutim neprihvatljivo je da učinimo da spoljašnji fizički izgled zaokupira svu našu pažnju i da zaboravimo na duševnu ljepotu i ljepotu vjere i morala. Rekao je pjesnik: Nije ljepota u odjeći kojom se ukrašavamo istinska je ljepota ljepota znanja i ponašanja.Ko je lijepa djevojka?To je svaka ona djevojka koja je uravnotežila između ljepote spoljašnjeg izgleda, duševne ljepote i ljepote u vjeri i moralu. Koliko je “lijepih” djevojaka koje ljudi ne vole i niti žele da ih upoznaju jer su one uobražene zbog svoje ljepote. Ponekad ljepota bude razlogom nesreće ili neuspješnog bračnog života i rastave, i to zbog supružine umišljenosti po pitanju njene ljepote. Svaka djevojka treba da vodi brigu o njenom spoljašnjem izgledu, Allah je lijep i voli ljepotu, s tim da ne smije zanemariti ljepotu duše, morala i vjere, jer se to međusobno upotpunjava, i sa njima biva kompletna istinska ljepota kod djevojke. Neka svaka djevojka, koja je “obična” ili “srednja” u spoljašnjoj ljepoti, zna da je ona u stvari lijepa kakav god bio njen izgled. Allah je taj koji te je stvorio u tom obliku. Allah te voli, samo imaj samopouzdanja, budi vjernica u Njega i Njegovu odredbu. A ona kojoj je Allah podario izrazito lijep spoljašnji izgled neka se ne obmanjuje i ne uobražava, jer je to svojstvo neznalica. Neka samoj sebi kaže: “Moja ljepota me neće obmanuti. To je Allahov dar, nisam je ja “oformila”, molit ću Allaha kako je uljepšao moj izgled da uljepša i moj karakter.”

Umna ljepota – Onaj koji posmatra današnju stvarnost uvidjet će da se djevojka “vrijednuje” samo po njenoj spoljašnjoj ljepoti, tj. svi gledaju samo u njeno lice ili tijelo. Ponekad to prelijepo tijelo biva samo tijelo bez duše ili tijelo bez uma dok se svaki čovjek sastoji iz tijela i uma. Zaista su um, znanje i pronicljivost osobine koje daju ljepotu djevojci. Ona koja ne uspije u nastavi, zar nije ružna? Pa čak iako je njen spoljni izgled lijep? Ispravno razmišljanje i mudrost jeste od ljepote i to da je ljepota počast koju Allah daruje robu. On je pohvalio mudre i razumne osobe kada je rekao: “A onaj kome je znanje darovano –darovan je blagom neizmjernim.”(Prijevod značenja El-Bakara, 269.) U sljedećim redovima ćemo navesti primjere žena koje su se isticale u umnoj ljepoti.Hatidža kćerka Huvejlida – Ne može se zaboraviti događaj koji govori o početku objave Poslaniku, sallallahu ’alejhi ve sellem. U tim važnim i teškim trenutcima Poslanik je našao kod Hatidže, radijallahu ‘anha, duševni smiraj i bezbjednost. Rekla mu je: “Naprotiv. Tako mi Allaha! Neće te Allah nikada osramotiti. Ti zaista održavaš rodbinsku vezu, otklanjaš teret (od ljudi), udjeljuješ imetak, dočekuješ gosta i pomažeš u nesreći na istini.” (Buhari, 3; Muslim 160-252. Šerhu Muslim Nevevi) To su bileHatidžine riječi u kojima je nabrojala njegova plemenita i dobra djela. Riječi koje su ga obradovale i smirile, da bi ona nakon toga postala prva vjernica. Allah je s njom olakšao Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve sellem, tako da nikada od nje nije čuo riječ koju nije volio, ona ga je ohrabrivala, olakšavala mu, vjerovala mu… Džibril je došao i naredio Poslaniku, sallallahu ‘alejhi ve selem, da je obraduje sa dvorcem u Džennetu ukrašenim draguljima u kojem nema galame i umora. (Buhari, 1699; Muslim 6426.) Hatidža je bila čvrsta i razumna žena. Poslanik ju je zavolio velikom ljubavlju bez obzira na njene godine. Zar ova žena nije lijepa bez obzira što je zašla u godine?

Ljepota pobožnosti vjere – Svaka djevojka, bila lijepa ili ne, natječe se u ukrašavanju sa onim što posjeduje od dragulja i odjeće, a sve ovo da bi rekla: “Ja sam lijepa.” Koristi razne vrste šminke i mirise, koji su lijepi i skupocjeni, kako bi se za nju reklo: “Moderna i savremena djevojka.” Poslije nekoliko sati oprat će šminku, skinuti dragulje i ostat će “orginalni dragulj” sa onim što se nalazi u srcu od imana. Poslanikov, sallallahu ‘alejhi ve sellem, hadis bi trebao biti mjerilo svakog mladića koji traži “djevojku snova”, u kom je rekao: “Žena se ženi zbog četiri stvari: njenog bogatstva, roda, ljepote i vjere, pa odaberi vjernicu.” (Buhari i Muslim.) U prethodnom hadisu su spomenute spoljašnja i duhovna ljepota, da bi kraj hadisa dao prednost duhovnoj ljepoti i ljepoti vjere. I što je žena više privržena vjeri-više se voli, nadajući se njenom dobrom završetku.Značenje pobožnosti – Pobožnost je put koji nam je Allah odabrao i ispoljava se u pridržavanju Njegovih naredbi i ostavljanju Njegovih zabrana. To je put koji vodi Džennetu. Pobožna i pokrivena djevojka je najljepša sa svojom vjerom i maramom, jer marama ukazuje na ljepotu djevojke koja je ustvari pokornost i poslušnost Uzvišenom Allahu. Sestro moja voljena! Svaki korak sa kojim hodiš prema vjeri je znak Allahove ljubavi prema tebi. Ako te Allah opskrbi sa vjerom onda te On zaista voli i rečeno je: “Zaista Allah daje dunjaluk onome koga voli i koga ne voli, ali ne daje vjeru osim onome koga voli.” Neka naš prvenstveni cilj bude Allahovo zadovoljstvo i Džennet, koji je najljepše prebivalište.

Autor: Ummu Muaz Smajlović, prof.(akos.ba)