U tekstu Independenta navedeno je devet slučajeva u kojima su ljudi zbog svoje vjere i činjenice da su muslimani došli u neugodnu situaciju prilikom leta avionom.U nastavku pogledajte koje to stvari “ne smijete” raditi u avionu ako ste musliman:1. Tražiti vodu – Dvije muslimanke su ispraćene u pratnji naoružanih policajaca iz aviona kompanije American Airlines ove sedmice nakon što je stjuardesa izjavila kako se zbog njih “osjeća nesigurno”.Jedna od žena, Niala Mohammad je kazala kako je avion stajao na aerodromu u Miamiju pet sati i kako im nije bilo dopušteno da kupe hranu i vodu. Nakon što su se požalile, rečeno im je da izađu iz aviona.2. Pitati osobu kraj vas da zamijenite mjesta – Jedna muslimanka je pitala putnika pored sebe da li mogu zamijeniti mjesta, nakon čega su joj rekli da napusti avion. Ovaj incident se dogodio u aprilu ove godine na aerodromu u Chicagu.Žena je bila porijeklom iz Somalije i nosila je maramu.Kad je policija stjuardesu pitala postoji li neki razlog zašto je žena uklonjena iz aviona, ona je rekla da nema, te kako se “nije osjećala ugodno u vezi tog putnika”.3. Imati ime i prezime slično nekom drugom – Syedu Adamu Ahmedu, šestogodišnjem dječaku iz Kanade, nekoliko je puta bio onemogućen let iz razloga što se njegovo ime nalazi na listi “putnika visokog rizika”, odnosno, igrom slučaja dijeli ime sa nekim od potencijalnih terorista.I iako su vlasti obećale ime dječaka ukloniti sa te liste nekoliko mjeseci ranije, Syed u martu ponovo nije mogao letjeti avionom kompanije Air Canada.

4. Govoriti arapski – Khairuldeen Makhzoomi, izbjegica iz Iraka, koji je u Americi odlučio potražiti azil je uklonjen iz aviona kompanije Southwest Airlines u aprilu ove godine nakon što je pokušao telefonirati porodici u Bagdadu.Nakon što je svom ujaku ispričao o večeri koju je imao sa UN sekretarom Ban Ki-moonom, zamoljen je da napusti avion jer ga je jedan putnik prijavio zbog “potencijalno ugrožavajućih komentara”.5. Izgledati kao musliman – Petočlana porodica izbačena je iz aviona kompanije United Airlines u Chicagu neposredno prije polijetanja zbog “sigurnosnih razloga”.Eaman-Amy Saad Shebley je u avion ušla sa mužem i troje djece, a nakon što su im kazali kako moraju napustiti let, upitala je pilota da li je u pitanju diskriminatorna odluka. Pilot je kazao kako je u pitanu “problem sigurnosne prirode”, no nije otkrivao detalje.6. Imati muslimansko ime – Jedan musliman je istjeran iz aviona kompanije American Airlines prošlog mjeseca nakon što je stjuardesa glasno izgovorila njegovo ime i kazala “pratim te”.

7. Znojiti se  – Jedan muslimanski par optužio je kompaniju Delta Air Lines za islamofobiju nakon što im je onemogućen let iz Pariza do Cincinnatija.Faisal i Nazia Ali kažu kako su bili istjerani iz aviona nakon što je posada primijetila kako se znoje i izgovaraju riječ “Allah”.8. Čitati knjigu – Faizah Shaheen je zadržana na aerodromu u Velikoj Britaniji gdje je naknadno bila ispitana iz razloga što im je bila sumnjiva sa knjigom u ruci na arapskom jeziku.Knjiga koju je čitala bila je posvećena sirijskoj kulturi i umjetnosti.9. Raditi zadaću iz matematike – Jedan musliman ekonomista je morao napustiti avion kompanije American Airlines nakon što je putnik do njega njegove matematičke formule “dijagnosticirao” kao arapski jezik, pomislivši kako se radi o teroristi.

Klix.ba