”Da, uzrok je bio nedostatak seksa” – prizna Sara, majka troje djece koja radi.
”Bila sam ustvari iznenađena da mu je trebalo dugo da mi ovo prizna, jer sam i sama bila frustrirana. Uvijek smo bili zauzeti, i kada je bilo dovoljno vremena da provedemo zajedno, uz malo sreće, zaspali bismo. Ili bismo se žalili na posao ili djecu, i na kraju završili sa lošim raspoloženjem.”
Intimnost nije uvijek lako postići, pogotovo u današnjem prebukiranom svijetu, ali ako je manjka, onda je uzbuna za vezu. ”Kada je rekao da mu nedostaje onaj par prije nego smo dobili djecu, odlučili smo da je vrijeme da skratimo radne sate, i da provedemo više vremena sa djecom. U isto vrijeme mogli smo ih poslati na igralište, bez da se osjećamo krivim (kao da ih zanemarujemo).””To je umnogome smanjilo teret” – reče Sara. ”Imali smo više vremena koje smo provodili skupa. Ne samo za seksualnu intimnost, nego da se ‘zabavljamo’. Mogli smo i pričati a nismo se osjećali nervozno ili iscrpljeno. Osjećali smo se kao novopečeni bračni par, iako je to bilo samo dva sata sedmično – onda bi nam sin došao sav pospan.”Nema svako fleksibilnost koju ima Sara i njen muž. Ponekad je potrebno malo više planiranja. Vikend bez obaveza, ili novo planiranje za večer može biti pun pogodak.Za Nadiju je bilo malo složenije: ”Imala sam loše porođajno iskustvo sa prvim djetetom, i nisam primijetila da je na mene seksualno loše djelovalo, dok mi to muž nije spomenuo.” ”Imao je osjećaj da to prikrivam, i da se sramim tijela,” reče ona. ”Onda sam se slomila i rekla da se osjećam poniženo od posljednjeg porođaja, i da nisam seksualno atraktivna.””Bio je šokiran, jer ga moja fizička pojava nije odbijala, iako sam se mnogo promijenila prije nego je beba došla.”

Nadijin muž je ugovorio sastanak sa psihologom, prvo sama, a onda su otišli zajedno. Poslije par mjeseci riješili su problem i Nadija je shvatila da je takođe bila nesretna. I drugi problemi mogu uzrokovati seksualno stanje, kao što su ženske infekcije. Ako se intimnost smanjila poslije porođaja, onda je vrijeme da se riješi problem.
Zdrav seksualni život se odvija oko para koji se raduje intimnosti i koji uživa u tome.”Moji roditelji su uvijek više očekivali od mene” – reče Sara, ”i zbog nečega to je uključivalo napredovanje u poslu i unajmljivanje kućne pomoćnice da radi ‘ženin’ posao u kući.’ ”
”Ohrabrivali su me da budem dobra kao i moja braća, i u jednakom doprinosu sa svojim mužem.”Sara je shvatila da je, iako su bile ciljane namjere, postajala isto kao i kućna pomoćnica, prije nego ravnomjerna prema svom mužu. U jednom trenutku preuzimala je mnogo odgovornosti, za koje je mislila da bi trebao raditi i njen muž.Upitao me: ”Da nosim suknju i karmin, bi li se ljutila?” Nije mi trebalo mnogo ubjeđivanja nakon toga. Ako muž osjeti da gubi poziciju kao glava porodice, razmislite – da li pokušavate da podvojite njegovu ulogu, umjesto da shvatite da ste važni kao savjetnik i hranitelj porodice. Uopćeno govoreći, žena ima mnogo tereta, bez da preuzima onu primarnu ulogu muškarca!”I kada sam počela skraćivati radno vrijeme, uočila sam kako je zabavno uživati u djeci. Takođe sam se ohrabrivala i u stvarima vezanim za dom….i najbolja stvar jeste ta da ništa beznačajno nisam pronašla u tome. Čak sam i suknju jednom obukla, i dobila sam poene. Izgleda da je zaista on želio da bude osoba koja će nositi pantalone, i morala sam to poštivati. Jesam, i volim biti njegov savjetnik.”Biti ženstvena nije sekundarno od značenja biti žena – na kraju, ljepota i elegancija je ono što razlikuje ženu i muškarca. ”Ja sam jedina žena koju on treba gledati – možda mu iskustvo bude i nagrađeno” – reče Sara!

Prvo, traži od tebe da budeš ženstvena i lijepa, i sigurnost da ćeš ga podržati u vremenima kada mu budeš najpotrebnija. Da, muškarci mogu biti iznenađujuće komplikovani. ”Kada sma prolazila kroz postporođajni stres, moj muž je mislio da pretjerujem, i da tražim pažnju – onakvu kakvu je on tražio tri godine” – sjeća se Nadija. ”Bila sma previše fokusirana u pokušaju da se povežem sa svojom petom bebom, i da prevaziđem porođajni stres. Nikada nisam primijetila da i on prolazi kroz teško razdoblje.””Pričajući o ovim nesigurnostima, shvatila sam koliko sam jaka žena, i koliko me treba. To iskustvo mi je pomoglo da prevaziđem nisko samopouzdanje, postporođajnu depresiju, i da se ponovo povežem sa ocem moje petero prekrasne djece.” Samo veliki čovjek može tražiti pomoć od žene koju najviše pazi; i ko ga bolje može podržati od njegove životne saputnice, osobu koju želi zaštititi, i ženu s kojom dijeli djecu i dom.

Autor: Maria Zain – Izvor: islamonline.net
Prevela i obradila: Lejla Borić – nur-islkam.com