PITANJE: Selam alejkum! Vjernica sam klanjam, postim držim do naše vjere i volim našu vjeru. Ja i moj muž imamo dosta problema oko naše vjere i Islama. Ja i on imamo uvijek nesuglasica oko toga jer ja volim da pričam i da slušam o našoj vjeri i o Islamu. Prvo ja tražim i želim da se šerijatski vjenčamo a on neće ni da čuje za to. Kaže da on to ne priznaje samo opštinsko i ne želi više da ja to spominjem. Imam takođe želju da se pokrijem ali znam šta me sve čeka i kakav odgovor na to, jer vidim da nemam nikakve podrške od njega u vezi svega ovoga. Bilo gdje da sjedimo kod kuće ili u gostima i čim se pođe pričati o vjeri on toliko napada ili protivi se sve šta god mi kažemo. Sve to mi teško pada kad se on prepire sa mnom u vezi Islama ili bilo s kim. Ja i djeca pokušavali smo i pokušavamo uvijek na što bolji način i što polagahnije bez prepirke da pričamo sa njim ali ne ide on odmah podiže glas i dere se na nas tako da ne znamo više šta da radimo. On ne voli i ne želi da sluša bilo šta o Islamu ili što je Allah dž.š. preko našeg poslanika Muhameda s.a.v.s. objavio.Bilo šta da kažemo ili mi kao familija ili neki naši prijatelji što su takođe vjernici nešto npr. kako je u dženetu i u džehenemu, on odmah na to ima reprliku šta tu vi pričate samo izmišljate ko da ste vi bili tamo i znate kako je, samo pričate gluposti itd. Mi mu kažemo naravno da nismo bili ali imaju dokazi. A on opet na to kaže ma to su samo izmišljotinje to samo vi veliki muslimani izmišljate. Više puta mi je dolazilo da ga ostavim jer ne mogu da to više podnosim i da slušam. To me psihički ubija. Interesuje me da li sam ja po Islamu dužna da živim na takav način i dalje sa njim. Molim vas ako ikako možete da mi što prije odgovorite na ovo moje pitanje. Unaprijed zahvalna. Selam…..

ODGOVOR: Alejkumu selam. Na samom početku da napomenem da ti nisi obavezna da se sada nakon toliko godina braka šerijatski vjenčaš sa njim, a i ako bi to uradila to bi bila čista forma, jer se vaš brak smatra šerijatski validnim bez obzira kako ste ga zasnovali s obzirom da je bio na obostrani pristanak i da je obznanjen.A što se tiče tvoga muža, ako je njegovo stanje ovakvo kako si ga ti opisala on ne samo da je veliki džahil i neznalica nego je vrlo upitan njegov Islam i ako bi za sebe tvrdio da je musliman, pa čak ako bi nešto i praktikovao od njega. Ovo se razumije iz sljedećih riječi koje si ti navela: “On ne voli i ne želi da sluša bilo šta o Islamu ili što je Allah dž.š. preko našeg poslanika Muhameda s.a.v.s. objavio“. Iz ovoga se može razumiti da on ništa ne praktikuje od vjere čim neće ni da sluša a kamoli onda da nešto od vjere praktikuje.

– “Bilo šta da kažemo ili mi kao familija ili neki naši prijatelji što su takođe vjernici nešto npr. kako je u Dženetu i u Džehenemu, on odmah na to ima reprliku šta tu vi pričate samo izmišljate ko da ste vi bili tamo i znate kako je, samo pričate gluposti itd“. Iz ovoga se razumije da on ne vjeruje u Džennet i Džehenem kako su opisani u Kur’anu i Sunnetu i negira ih i da to naziva glupostima, a ovo su čiste riječi kufra (nevjerstva).

– “Mi mu kažemo naravno da nismo bili ali imaju dokazi. A on opet na to kaže: ma to su samo izmišljotinje to samo vi veliki muslimani izmišljate“.Znači on naziva dokaze, tj. ajete iz Kur’ana i hadise iz Sunneta izmišljotinama što su takođe riječi kufra. Imajući u vidu spomenuto, ti ne samo da nisi dužna da živiš sa njim nego ti je obaveza da se razvedeš od njega jer muslimanki nije dozvoljeno da živi u braku sa kjafirom, a njegov Islam, je na osnovu onoga što si ti opisala veoma upitan, pa makar i tvrdio za sebe da je muslimana.Proces razvođenja sa njim trebaš izvesti na sljedeći način:– Prvo mu stavi do znanja da ćeš se razvesti od njega ako se ne vrati vjeri, tj. ne počne klanjati i praktikovati druge stvari od vjere.– Zatim čekaj period od tri mjesečna pranja, s tim da mu ne dozvoliš da ti prilazi u postelji za to vrijeme, a takođe ne napuštaj njegovu kuću, tj. živi zajedno sa njim dok ne istekne to vrijeme.– Ako se u međuvremenu vrati vjeri dužna si da nastaviš živjeti sa njim jer se time postiglo ono sa čime je Allah zadovoljan a i ono što ti želiš.– A ako istekne period od tri mjesečna pranja a on ostane na istom stanju ili još gorem, ti se automatski razvedi od njega tako što će neko učen (daija, imam i slično) vaš brak proglasiti šerijatski ništavnim. A proces sudskog razvođenja može trajati neovisno od ovoga.Takođe, obavezna si da se pokriješ bez obzira na stanje u kojem živiš i nevezano za gore spomenuto, tj. da li ćeš se razvesti od njega ili ostati u braku sa njim. Ve billahi tevfik.

Dr. Zijad Ljakić Portal Svjetlo Dunjaluka