U Srbiji se s vremena na vrijeme “zarotiraju” imena koja u određenom periodu roditelji masovno daju djeci, međutim, ipak ima i onih starih koja ostaju za sva vremena, piše Telegraf.No, pored onih koja nikako ne izumiru a koja se daju djevojčicama u Srbiji su i imena arapskog porijekla.Tako se, ne tako rijetko djevojčice u Srbiji zovu Sara, Lejla, Ema, Selma, Emina, Aida… Riječ je o arapskim imenima, a ovo je spisak 10 imena arapskog porijekla koja se najčešće daju ženskoj djeci u Srbiji i njihova značenja, koja možda i imaju presudan značaj u odabiru.Imena imaju, zaista, prelijepa značenja:

1. Sara – Ime je izvedeno od reči sarai a znači knjeginjа, vladarica, žena visokog ranga. Na arapskom ime Sara znači “ona koja donosi sreću gledaocima, vesela i radosna”. Ono je u raznim varijantama veoma popularno kako kod hrišćana tako i kod muslimana. U BiH, Hrvatskoj i Srbiji ime Sara je u posljednjih nekoliko godina bilo među 10 najpopularnijih imena koje je davano djevojčicama.Mnogi su imali bake Sare i po njima daju ime svojim kćerkama, možda i ne znajući koliko je drevno ime i kako ima divno značenje.2. Ema – Ema je skraćena varijanta više imena, pa samim tim ima i više značenja. U Srbiji je to skraćena varijanta od Emilijа, a kod muslimana od Emina, Emira.Izvedeno je od njemačke riječi ermen – što znači cijeli i univerzalan.Ovo ime je zaista prelijepo za dijete.3. Lejla – Na arapskom “laylā” znači noć, veče. Ime je najverovatnije preuzeto iz popularne arapske pjesničke legende o Medžnunu odnosno o mladiću koji se do ludila zaljubio u Lejlu, kćerku stariješine susjednog plemena. Priča “Medžnun i Lejla” je nastala u 7. vijeku i u arapskim zemljama ima značenje kao i “Romeo i Julija” na evropskim prostorima.

4. Hana – Ime Hana je arapskog porijekla i ima značenje razumjevanje, iskusna pametna žena. Postoji i priča da je ime nastalo od imena biljke kane (hannan) što znači “milost”.5. Esma – Ime je arapskog porijekla. Znači najuzvišenija, najplemenitijeg karaktera a izvedeno je od arapskog Asma (ugled, slava). Esma, takođe, može biti skraćena verzija imena Esmeralda što znači smaragd (dragi kamen).6. Emina – Znači vjerna, poštena, pouzdana i sigurna, žena mira i harmonije. Fantastično značenje imena, a poznata je i čuvena pjesma Alekse Šantića, po kojoj mnogi se odluče da svojoj kćerci daju baš to ime.7. Aida – Na arapskom jeziku Āida ima značenje posJetilac, gost. Uglavnom se koristi kod Bošnjaka.8. Hanka – Ime Hanka je verzija imena Hana, arapskog je porijekla i ima značenje razumijevanje, iskusna pametna žena. Verzije ovog imena uključuju imena: Hanija, Hanka, Hanuša, Hanča.9. Selma – Selma je relativno često ime među muslimankama na našim prostorima. Značenje ovog imena na arapskom jeziku je zdrava.10. Majda – Majda je modifikovano od arapskog Maida. Značenje imena je – sto sa gozbom, trpeza, jelo.

avaz