Hljeb je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti dan. No, isto tako, ova ugljikohidratna bomba dolazi u puno različitih oblika od kojih su neki štetni za naše tijelo i liniju, dok drugi zaslužuju samo riječi hvale. Evo šta će se dogoditi s vašim tijelom ako iz prehrane u potpunosti izbacite bijeli kruh.

1. Izgubit ćete kilograme uzrokovane vodom – Kruh je je prepun ugljikohidrata, a naglo izbacivanje istih iz prehrambenih navika na vašem se tijelu primjećuje gotovo trenutno i to u obliku gubitka kilograma. No nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se nakuplja u tijelu.Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u tijelu, u tijelu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni – Prerađeni ugljkohidrati, kakvih je prepun bijeli hlje, u vašem organizmu uzrokuju nagli porast i skok šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove lude promjene mozgu šalju nejasne i nagle signale koji povećavaju osjećaj gladi i žudnju za hranom zbog čega se debljamo.No to ne znači da iz vaše prehrane morate u potpunosti izbaciti hljeb, već da prazne kalorije iz bijelog kruha zamijenite onim napravljenim od cjelovitih žitarica koje reguliraju i balansiraju šećer u krvi.

3. Energija će vam porasti, a probava se poboljšati –Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli kruh ne sadrži vlakna koja su prijekopotrebna za normalan rad crijeva i probave. Upravo zbog toga takva hrana uzrokuje zatvor i probleme s probavom. Nakon što izbacite bijeli hljeb iz prehrane i u svakodnevnu prehranu uvrstite cjelovite žitarice probava započinje normalan i olakšan rad.Isto tako, ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je ono kvalitetno mozak radi normalno, bez smetnji, no ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno te se pojavljuje osjećaj malaksalosti i umora, piše Zadovoljna.