Da humanost ne poznaje granice, ni etničke, ni vjerske ni ratne, živi dokaz su Albanac Fadil Rama (54) i devedesetdvogodišnja Srpkinja Blagica Dičić, piše Kurir

Jedva pokretna starica jedini je stanovnik napuštenog sela Vaganeš na istoku Kosova i Metohije, ali bez obzira na to, obišla je cijelu planetu. Zajedno sa svojim “trećim sinom” postala je svjetski čovjek o kojoj priča cijela zemaljska kugla.

Kako treba da izgleda dijalog Beograda i Prištine Blagica i Fadil pokazuju na ličnom primjeru svake nedjelje, i tako već godinama, decenijama. Dovoljno da o tom prijateljstvu, brizi i pažnji počnu da govore nakon domaćih i najveći svjetski mediji poput “Asošijeted presa”,”Vašington posta”, “ABS njuza” i drugih… Nažalost, Blagici nije trebala pandemija kovida 19 da bi spoznala šta znači život u izolaciji.

Neustrašiva starica već tri godine živi sama u svojoj dotrajaloj zidanoj kući od kako ju je napustio najmlađi sin Slobodan, koji se s nepokretnom suprugom preselio u obližnju Kosovsku Kamenicu.

Stariji naslednik Đorđe živi u Beogradu, ali, kako prenosi “AP”, nema sobu u glavnom gradu Srbije da bi skućio svoju majku. Blagica ne pamti kad se poslednji put vidjela sa Đorđem, dok je Slobodan rijetko kad posjeti.

Prije rata na Kosovu u njenom selu Vagneš, na 45 kilometara od Prištine, živjelo je više od 200 ljudi. I svi su otišli. Nema više čak ni vode za piće.

Jedini čuvar života u ovom opustošenom mjestu je Blagica. Na sreću, ima još ko i nju da čuva. Albanac Fadil Rama dolazi joj dva puta nedeljno iz komšijskog sela Strezovce. Kako kaže, političare u Beogradu i Prištine ne zanima takva priča i dobri odnosi Albanca i Srpkinje.

Humani čovjek smatra da nema ništa čudno u tome što kao Musliman i Albanac pomaže straroj, pravoslavnoj Srpkinji. Sa tim se slažu i njegove komšije iz Strezovca.

“Pomaže starijom ženi? Srpkinji? Pa šta? To je dobro za njega”, rekli su u glas za “AP” dvojica Fadilovih mještana.

Fadil je obavijestio i lokalne čobane da u Vaganešu živi sirota starica pa joj, kako kaže, i oni s vremena na vrijeme posjećuju i donose vodu i druge potrepštine.

Što se njega tiče, on je dao reč Blagicinom sinu Slobodanu da će brinuti o njoj do kraja njenog života.

“Nikada je neću ostaviti samu”, obećao je i za “AP” Albanac velikog srca.