Nos vam je zapušen, kijate, kašljete i boli vas glava, a jedva čekate da ozdravite. Pogledajte šta pogrešno praktikujemo kada smo prehlađeni.

Pretjerujete sa uzimanjem lijekova
Ukoliko ste popili lijek za grlo, a on i nakon 15 minuta ne djeluje ne posežite za novom dozom. Većini lijekova je potrebno do pola sata da bi djelovalo, zato budite strpljivi kada uzmete lijek protiv bolova. Mirujte što više da bi ljekovite supstance djelovale na žarište što brže i bolje.
Pušete nos prejako
Kada prejako „tresemo” nos možemo dovesti do infekcije sinusa. To se postiže jer se u nosnoj tečnosti koju izbacujemo nalaze bakterije i virusi koji prejakim duvanjem dolaze do sinusnih šupljina. Pošto je nazalna tečnost lepljiva ona se zadržava na zidovima sinusnih šupljina i izaziva velike probleme po naše zdravlje i pogoršava prehladu.

Na poslu se nalivate kafom
Ako mislite da će vam velika količina kafe pomoći da ostanete budni i puni energije na radnom mjestu tokom prehlade grdno se varate. Kofein iz kafe vam u teškom zdravstenom stanju ne može pomoći da ostanete trezveni. Sve što je vašem organizmu potrebno je odmor i hidratacija, zato uzmite koji slobodni dan da bi se tijelo oporavilo na pravi način.

Sami se liječite
U redu je da pijete čajeve i da pojedete limuni ili pomarandžu, ali uzimanje lijekova na svoju ruku nije najbolje rješenje da se izliječite od prehlade. Preporučljivo je da odete kod ljekara što prije koji će vam dati stručni savjet šta biste trebalo da uradite kako biste se riješili prehlade. Ipak ne znate koja je vrsta prehlade u pitanju, možda je u pitanju bakterijska ili virusna infekcija, a možda je nešto treće.

Koristite kapi za nos duže nego što je preporučeno
Znamo da dejstvo kapi za nos traje kratko, ali ako je doktor prepisao da ih stavljate samo tri dana onda bi trebalo da ga poslušate. Ukoliko ga ne poslušate rizikujete da dobijete zapaljenje sluznice nosa.

fokus.ba