Naučnici su saglasni da čaša posoljene vode izuzetno povoljno utiče na ljudsko tijelo. To su gutljaji čiste detoksikacije koja pomaže tijelu da se samo regeneriše.U Indiji je od davnina poznata praksa ispijanja posoljene vode svakog jutra, a zapadni svijet je tu ideju odbacio pod pretpostavkom da je so štetna za čovjekovo tijelo. „Caka“ je u tome da vodu treba da posolite prirodnom, čistom morskom solju. U tom slučaju je njen zdrav efekat zagarantovan.Samo neke od mnogih dobrobiti ispijanja posoljene vode su uravnoteženost šećera u krvi, osnaživanje kostiju, regulacija metabolizma, jačanje imuniteta, jačanje hormonskog balansa, povoljan uticaj na proširene vene i još mnoge druge. Čaša posoljene vode ima nutricionističku vrednost i zato što je bogata mineralima koje telo brzo prepoznaje i veže za sebe.Pozitivni joni soli vežu se uz negativne jone molekula vode i obrnuto. Rezultat je nova struktura koju tijelo izvrsno apsorbuje. Voda time više nije čista voda, a so nije samo so. Kombinacija je melem za vaše zdravlje. Sve što treba da uradite je da uzmete čašu čiste mlake vode i da u nju stavite jednu kašičicu morske soli.Evo tek nekoliko razloga zašto bi to trebalo da radite:

1. Hidratacija – Nutricionista Met Stoun ističe da ako pijete samo vodu za hidrataciju tijela, možete i da preterate pa tijelo postaje prepunjeno tečnošću. Umjesto čiste vode savjetuje upravo ovakvu – posoljenu, jedanput dnevno.2. Varenje- Ako imate problema sa varenjem, čaša posoljene vode tome će da stane na kraj. Posoljena voda pokreće enzime koji ubrzavaju digestivni trakt. Ukoliko pijete takvu čašu zdravlja svakog jutra, vrlo brzo ćete da primetite pozitivne promjene i izregulisanu varenje.3. Nestanak nesanice – Minerali soli smiruju nervni sistem. Zato, ako imate problema sa nesanicom, ova časa će blagotvorno da utiče na taj problem i barem će da ga ublaži. Bolje ćete da spavate.4. Detoksikacija – Riječ je o čaši čiji sadržaj djeluje antibakterijski. Kako je već pomenuto, posoljena voda izbacuje otrove iz tijela i rješava se suvišnih bakterija koje štete vašem organizmu.

5. Zdravlje kostiju – Vrlo je popularna teorija da alkali minerala soli pogodno utiču na probleme sa kostima, naročito onima koji imaju problema sa osteoporozom.6. Blagotvoran uticaj na kožu – Ako želite nježan odsjaj čiste kože, posolite čašu vode i ne oklevajte. Detoksikacija je povezana sa ovim efektom, koža će vam blistati.7. Bogat izvor minerala -Sve prethodne tačke u vezi su, između ostalog, sa informacijom o bogatstvu minerala u soli i njihovoj pozitivnoj korelaciji sa vodom i njenim blagotvornim dejstvima. Minerali su temelj nutricionizma i zdravlja, zato ne dvoumite se i isprobajte ovaj recept.

Izvor: web-tribune