Pitanje:Moja majka bila je trudna. Teško smo živjeli i imali smo kućnih problema,te je Allaha zamolila da joj uzme fetus u stomaku. Nakon rođenja djeteta, ono je umrlo, nije riječ o arbortusu niti njenom pokušaju da ga se oslobodi. Kako dani izmiču, ona misli da je njena dova razlog smrti djeteta i da je odgovorna za njegovu smrt. Da li je moja majka pogriješila tada kad je uputila dovu, a bila trudna, ima li načina da se otkupi da bi joj Allah Plemeniti oprostio?

Odgovor:Hvala pripada Allahu!Prvo, obaveza vjernika je da, kad naiđu teška vremena i iskušenja, bude strpljiv u vezi s Allahovim određenjem, onako kako to i Allah u Kur’anu kaže: “…moguće je da je baš u onome prema čemu odvratnost osjećate Allah veliko dobro dao.” (En-Nisa, 19)Drugo, potomstvo je ukras ovog svijeta, i predstavlja čovjeku veliku Allahovu blagodat, te čovjeku nije dozvoljeno da na ovu blagodat uzvraća mržnjom, proklinjanjem za uništenje. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, zabranio je da čovjek proklinje svoju djecu.Treće, u vezi s tim što je tvoja majka molila Allaha protiv onog što joj je Allah dao u utrobi, ibn Kajjim, Allah mu se smilovao, spomenuo je da se ova vrsta dove može primiti, a može i odbiti.

Ako je trudnica dovila u stanju srdžbe, a ona, ustvari, ne želi to, takvu vrstu dove Allah neće primiti; te će smrt djeteta biti Allahovo određenje, a ne posljedica dove majke, zato što Uzvišeni kaže: “Da Allah ljudima daje zlo onako brzo kao što im se odaziva kad traže dobro, oni bi, uistinu, stradali. A Mi ipak ostavljamo da u zabludi svojoj lutaju oni koji ne vjeruju da će pred Nas stati (Junus, 11). Mudžahid kaže: “To je kad ljut čovjek upućuje dovu protiv svog djeteta ili nafake, i kaže: ‘O Gospodaru moj, ne daj mu bereketa!’, ili ga proklinje; da Allah ljudima daje zlo tako brzo kao što im se odaziva kad traže dobro – oni bi stradali.”Ibn Kajjim kaže: “Milost Silnog i Mudrog učinila je da ga ne kori za to niti mu se u toj dovi odaziva, jer on ne želi to što izgovara, jer je u stanju srdžbe, koja je od šejtana.”Ali ako je upućivala svjesna i zaista to želi, može dova biti upućena u vrijeme kad se dove primaju, kao što je to u hadisu Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: “Nemojte u dovi proklinjati sebe, svoju djecu, niti svoj imetak, da ne pogodite vrijeme kad Allah prima dove onih koji od Njega nešto traže, pa da i vašu usliši.” (Muslim 3014)U ovom je hadisu dokaz da postoje vremenski periodi u kojima Allah ne odbija dovu, te može čovjek upućivati dovu protiv nekoga ko to ne zaslužuje, a On mu se odazove. Pogledaj: Igasa El-Lihfan(1/32-34)U svakom slučaju, ova dova je greška. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je to zabranio, zato tvoja majka mora moliti za oprost i da joj se više takvo nešto ne ponovi, i time će izbrisati svoj grijeh, za nju nema kefareta, otkupa.Allah najbolje zna!

Izvor: islamqa