Boris Havel, hrvatski politolog i profesor na državnom fakultetu političkih znanosti u Zagrebu već godinama povlači nesuvisle paralele između Bosne i Hercegovine i Palestine.

U svojoj objavi na društvenoj mreži X (bivši Twitter) Havel je objavio snimak paljenja izralske kuće uz komentar kako “to Hrvatima iz BiH” nije nepoznat prizor piše Klix.

“Džihadistička zvijer ubila psa i spalila kuću, i tko zna što još. Hrvatima iz Bosne i Hercegovine (Grabovica, Uzdol, Vareš, Križančevo Selo, Buhine Kuće…) nije nepoznat prizor”, stoji u objavi Havela.

Ovakvi istupi nisu novost za zagrebačkog profesora Havela, inače rođenog Sarajliju. U nekoliko navrata je za hrvatske medije, ali i one u Bosni i Hercegovini iznosio tvrdnju kako su “Hrvati iz BiH prvi u Europi razumjeli što se događa u izraelsko-palestinskom sukobu”

U intervjuu za RTV Herceg-Bosne prije četiri mjeseca to obrazlaže tezom da se na oba područja “dotiču civilizacije”.

“Hrvati u Herceg-Bosni dijele mnoge zajedničke vrijednosti s Izraelcima i u tom kontekstu postoji međusobno prepoznavanje”, govorio je tada Havel.

Ističe kako ta poveznica postoji također jer su “se jedino u Palestini i BiH Šiiti i Suniti ujedinili kako bi vodili džihad”.

Prema njegovom mišljenju u BiH i dalje djeluje “terorističko Muslimansko bratstvo s kojim je u nekim kontaktima bio i Alija Izetbegović”.

“Ta organizacija je i dalje prisutna u BiH ona ne djeluje samo kao teroristička organizacija ona djeluje kao čimbenik na svim planovima”, govorio je Havel prije par godina za Radio Herceg-Bosne.