Bračni par iz Tuzle, Besima i Amel Memišević, su roditelji dvojice dječaka kojima je dijagnosticirana rijetka i kompleksna bolest, neurofibromatoza. Njihovi sinovi, devetogodišnji Jasmin i desetogodišnji Isak, suočavaju se s izazovima zbog glioma optičkog nerva, benignih tumora koji se nalaze na osjetljivim mjestima u njihovim tijelima.

Osim emotivnih izazova, roditelji su se suočili s ogromnim finanSijskim teretom liječenja svoje djece. Dok stariji sin prima tretman u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, mlađi Isak je pod terapijom u Istanbulu, gdje koristi lijek koji nije dostupan u Bosni i Hercegovini. Troškove njihova boravka u inozemstvu i dodatne zdravstvene potrebe obitelj Memišević mora finanSirati sama.

Umjesto da se oslanjaju na donacije i pomoć, Besima i Amel su odlučili preuzeti sudbinu u svoje ruke. Pokrenuli su vlastiti posao pod nazivom “Cool čarape“, specijaliziran za prodaju kreativnih čarapa. Ova poslovna inicijativa nije samo pomogla njihovoj obitelji da financira liječenje svojih sinova, već je postala inspiracija za zajednicu.

Njihova prodavnica, smještena u tuzlanskom naselju Brčanska Malta, privukla je veliki broj kupaca. S obzirom na veliko zanimanje za njihove proizvode, par je otvorio i online trgovinu kako bi omogućio pristup “Cool čarapama” svima izvan Tuzle. Ponuda uključuje čarape s likovima iz crtanih filmova, super junacima, logotipima nogometnih klubova, različitim natpisima i još mnogo toga. Također, nude i posebno dizajnirane majice.

“Cool čarape” su postale popularne ne samo zbog svojih kreativnih dizajna, već i zbog svoje pozadine. S obzirom na izazove s kojima se ova porodica Memišević suočava, njihov posao je postao više od trgovine – postao je izraz ljubavi, odlučnosti i snalažljivosti u suočavanju s životnim teškoćama.

Besima i Amel Memišević nas podsjećaju da ponekad najveći heroji nisu oni u kostimima superjunaka, već obični ljudi koji se suočavaju s nevjerojatnim izazovima i pronalaze kreativne načine kako bi pomogli svojoj porodici. Njihova priča o “Cool čarapama” pokazuje da se čak i najveći izazovi mogu prevladati.

crna-hronika