Kada je po cesti u maglajskoj Donjoj Mahali ugledao razbacane novčanice, Ibro Lokmić je u prvi mah pomislio da je riječ o skrivenoj kameri.

Idući na posao u svoju kamenorezačku radnju, u jednom trenutku vidio je na ulici novčanice u apoenima od po 100 i 50 KM, ukupno oko 1.000 KM. Novac je pokupio, ali ga je najprije, onako razbacanog, fotografirao.

Novac sam donio u radnju i kazao sam radnicima šta se desilo, a oni su me savjetovali da ne objavljujem odmah da sam ga pronašao, jer ne znamo hoće li se javiti prava osoba koja ga je izgubila. Uvečer me supruga nazvala i rekla da je vidjela na društvenim mrežama da je novac izgubio naš komšija Adel Husić. Pozvao sam ga, došao je odmah do radnje, bio je presretan. I ja sam bio radostan što smo pronašli vlasnika – ispričao je Ibro.
On je nagradu odbio uzeti, ali je zato Adel dobro nagradio njegovu djecu. U šali su kazali kako je sigurno da će Ibro ubuduće uvijek imati urednu frizuru i bradu, jer je Adel Husić poznati berber i član je bh. reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Parizu.

A, dok je Ibro razmišljao hoće li naći vlasnika, dotle se njegov komšija sekirao kako je mogao izgubiti novac iz novčanika. Kako nam je ispričao, ujutro je u dvorištu pronašao samo novčanik s dokumentima i 100 KM, dok ostatka nije bilo.

Nisam uspio predati pazar u banku i zato sam imao toliko para kod sebe. Čovjek doživi šok, ipak nije mala suma, ali tokom dana sam se pomirio s činjenicom da sam novac izgubio – kazao je Husić.
Na društvenim mrežama objavio je šta se desilo iako nije puno vjerovao u sretan ishod.

Ali, čuda se ipak dešavaju. Tako je mene Ibro pozvao i vratio mi novac. Znali smo se onako, kao komšije, ali mislim da će ovo biti početak jednog lijepog prijateljstva – poručio je Adel Husić.
Adel Husić pretpostavlja da je njihov pas pronašao novčanik koji mu je ispao kada je izlazio iz auta, igrao se njim i tako se novac rasuo po cesti. Ibro Lokmić ističe kako iskreno vjeruje u ljudsko poštenje jer tako su, kaže, odgajane generacije ljudi.

Poštenje se itekako isplati i tako trebamo odgajati našu djecu. Zadovoljstvo koje sam osjetio kada sam Adelu vratio novac i kada sam vidio njegovu sreću, ne može se ničim platiti – kazao je on.
(Mahalla.ba)