Sajna priča nam dolazi sa fakulteta Islamskih nauka u Zenici.Tamo Salkan Delić prkosi životu i sudbini, završava četvrtu godinu, a prvo je slabovidno lice u učionicama islamskih pedagoških institucija. I nije samo to, Salkan se potpuno uklopio u normalan život, a priču o tome donio je BH Reporter.

Ovo je Salkan Delić.

Od rođenja je slijep, iskušan gubitkom vida. Ali ga to nije spriječilo da ostvari velike uspjehe.

Salkan vozi biciklo, bez problema koristi laptop i mobitel, prati nastavu u školi, uči Kur’an napamet… Upisao je Behram-begovu medresu u Tuzli 2015. godine. Završio je 2018. godine. Bio je prvi učenik u obrazovnim institucijama Islamske zajednice kojem je uskraćen vid. Potom je Salkan upisao Islamski pedagoški fakultet u Zenici. I trenutno je završna, četvrta godina.

Takođe, Salkan je idejni autor “Prepiske Kur’ana po tedžividu na Brajevom pismu”, riječ je o prvoj jedinstvenoj prepisci Kur’ana kojom se omogućuje da Kur’an ispravno na arapskom uče i slijepe i slabovidne osobe. Najveća Salkanova podrška su njegovi roditelji i sestra, njegovi profesori i kolege iz medrese i fakulteta, te Nihad ef. Ibrišević, imam iz džemata Šići.

Danas sam se kratko čuo sa ovim mladićem i nemam šta kazati osim da je to jedan heroj.

pressmediabih