Sekcija za rukotvorine “Žene za tradiciju” u živiničkom naselju Šerići, nastala je 2015. godine kao ispomoć Kulturno umjetničkom društvu „Modrački mornari“. Osam godina kasnije, njihovi proizvodi su nadaleko poznati, a sve rade vrijedne žene domaćice.

Članice sekcije su domaćice iz svih starosnih skupina.

“Spremamo domaću hranu, izdale smo i svoju kuharicu. Pletemo, šijemo, vezemo. Držimo do svoje tradicije. To prenosimo na naše mlađe djevojčice iz KUD-a i tako”, rekla nam je Zumra Hasić.

Već sedam godina Žene za tradiciju rade fantastične rukotvorine. Znanja su naslijedile od svojih majki, a još više naučile jedna od druge.

“Krojim, heklam. Sebi sam skrojila ovu majicu, isheklala. Volim krojiti, plest čarape, sve”, kazala je Hajra Kamberović.

Zanimljivo je da su članice udruženja, na neki način, brendirale vunene čarape koje se prodaju van granica BiH, a stigle su i do Pariza i Londona.

“Ja sam naučila plesti od svoje svekrve, a prije od moje majke dok sam dijete bila.Prvo se vuna češlja i prede. Mi to ne radimo, imamo proizvođača koji nam to obezbjedi pa mi onda radimo sa tom pravom vunom”, navela je Rasema Čičkušić.

Sanela Čičkušić, predsjednica Sekcije “Žene za tradiciju” kazala je kako nešto uspiju prodati na sajmova, a nešto preko mreža.

“Obogatimo svoj kućni budžet i to nam dobro dođe za neke izlaske i putovanja”, dodala je.

Više od svega im znači druženje i relaksacija, pričaju nam. Također rade i rekonstrukciju narodnih nošnji, a žene imaju i modnu konfekciju inspirisanu tradicijom.

“Svi ljudi koji kupuju naše proizvode koji se baziraju na tradiciji, učestvuju u očuvanju tradicije, ne samo mi koji to izrađujemo i čuvamo već i svi oni koji kupe su učesnici očuvanja tradicije i kulture naše zemlje”, rekla je Čičkušić.

Što oči vide, ruke ovih vrijednih žena, naprave koristeći prirodne materijale i prenoseći znanje na mlađe generacije.

pressmediabih