1. Neka ti nijet bude da ćeš ustati na noćni namaz saamo zbog Uzvišenog Allaha. Bilo da želiš obaviti noćni namaz iz nekog specifičnog razloga ili kako bi stekao naviku za noćni namaz, uvijek donesi nijet, iskren nijet prije odlaska na spavanje ali i samog namaza da ćeš to činiti samo zarad Uzvišenog Allaha.
  2. Prije odlaska na spavanje dovi Uzvišenom Allahu, obrati Mu se da ti omogući da se probudiš na vrijeme za noćni namaz i da ti za to treba Njegova pomoć.
  3. Postavi budilnik za vrijeme u koje želiš da se probudiš. Preporučeno je da se noćni namaz klanja pred sami sabah. Zbog toga trebaš postaviti alarm najmanje 30 do 40 minuta prije sabah namaza kako ga ne bi prespavao ali isto tako kako ne bi prespavao sabah namaz. S početka će ti biti teško stvoriti ovu naviku, ali s malo dobre volje i iskrenim nijetom ovo je zaista moguće.
  4. Idi na spavanje kratko nakon jacije namaza. Na taj način ćeš se dovoljno opskrbiti snom i odmoriti tijelo i um za noćni namaz i sabah namaz a posebno za dan koji je pred tobom.
  5. Korak po korak gradi svoju naviku obavljanja redovnog noćnog namaza. Nemoj se opteretiti s velikim brojem rekata na početku. Kreni sa dva rekata dok ne izgradiš svoj tempo. Nemoj obaviti masu rekata jedne noći a da ne ustaneš na noćni namaz sljedeću noć.
  6. Nemoj ni slučajno odlaziti nazad u krevet nakon noćnog namaza. S time povećavaš šanse da zbog nafile namaza prespavaš namaz koji je farz, stroga obaveza.
  7. Najvažniji savjet je: Ne odustaj! Trudi se! Ustraj! Mnogo dovi Uzvišenom Allahu da te počasti da budeš od onih koji redovno obavljaju noćni namaz jer uistinu je u tome ponos ove vjere.

Izvor: ilmfeed.com
Prevela i prilagodila: Selma K. akos.ba